Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen slipper inte ansvaret för Zornsamlingarna

Annons

Anders och Emma Zorn testamenterade merparten av sin egendom till svenska staten, för att förvaltas av Uppsala universitet.

Regeringen gav justitiekanslern i uppdrag att i en ansökan minska regeringens ansvar. Skälet var att regeringen inte har någon annan uppgift för Zornsamlingarna än att kontrollera om budgeten är rimlig.

En sådan förändring krävde att kammarkollegiet skulle ge tillstånd till en så kallad permutation, vilket betyder att bestämmelser i testamentet ska ändras.

Uppsala universitet framhöll i sitt svar att makarna Zorn önskade att arvets värde skulle bevakas och bevaras på regeringsnivå. Därför borde ingen ansökan om permutation göras.

En önskan som kammarkollegiet stöder i sitt beslut.

Enligt kammarkollegiet är behörig sökande för att få till stånd en ändring endast Uppsala universitet eller styrelsen för Zornsamlingarna. Ansökan kom istället från justitiekanslern på uppdrag av regeringen.

"Då det således inte varit en därtill behörig som gjort ansökan finner Kammarkollgiet att ansökan skall avvisas", skriver Kammarkollegiet i sitt beslut.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons