Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen öppnar för flytvästlag

Annons

Trots att krav på flytväst saknas i det kommande lagförslaget för ökad sjösäkerhet kan en lag om flytvästar på sjön bli aktuell.

Infrastrukturministern är öppen för att driva frågan vidare.

Nästa år kan en länge omdiskuterad lag för körkort till båtar bli verklighet. Utredningen av det nya lagförslaget väntas bli klar under hösten. Men trots att de flesta olyckorna till sjöss kunde ha undvikits med flytväst saknas denna viktiga detalj i utredningen.

Lars Högdahl, som leder utredningen på Näringsdepartementet, håller med om att även säkerhetsfrågor som exempelvis användning av flytväst borde utredas.

Infrastrukturminister Åsa Torstensson uppger dock för TT att en allmän lagstiftning om flytväst kan bli en naturlig följd av kravet om körkort för båt.

En titt på Sjöfartsverkets statistik visar att 58 personer skadades och 35 dödades i olyckor med fritidsbåt i fjol. Enligt Anders Wernesten, informationsansvarig vid Svenska livräddningssällskapet (SLS), skedde bara tre av dessa dödsolyckor med snabba båtar. Desto mer vanligt är olyckor med små båtar i lugna vatten.

Eftersom åtta av tio dödsolyckor hade kunnat undvikas med flytväst vill SLS att Sverige får en flytvästlag, där skepparen ska se till att alla bär flytväst.

En flytvästlag får ett starkt stöd av svenska folket. I en attitydundersökning som SLS nyligen lät göra anser 85 procent att en lag vore bra för barn. 60 procent tycker att lagen även ska gälla vuxna.

TT

Mer läsning

Annons