Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen kör över christianiterna

Annons

Fristaden Christiania i Köpenhamn skall göras till en laglig stadsdel med eller utan samtycke från christianiterna. Regeringspartierna är trötta på invånarnas tvekan inför statens erbjudande.

Häromdagen sade Christiania efter en veckas stormöten ja till förslaget om "normalisering" av det före detta militärområdet. Men christianiterna framhärdar med sina cirka 700 stämningar mot staten. Enligt Christianias talesmän skall det framvärkta samtycket till "normalisering" inte betraktas som ett klockrent ja till statens erbjudande.

Regeringspartierna Venstre och Konservative fortsätter nu planerna för nya bostäder och hyresbetalningar i Christiania. Därtill skall de gamla militärkasernerna återställas liksom de historiska skansanläggningarna.

Bara det faktum att christianiterna vidhåller sina stämningar mot staten betyder att de avvisat statens erbjudande, anser Peter Christensen.

Den ansvarige ministern, finansminister Thor Pedersen, Venstre, befinner sig på påskledighet och har inte kunnat nås för en kommentar om svaret från Christiania.

TT

Mer läsning

Annons