Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen gav nio miljoner till forskarbyn

Annons

- Regeringen har gett oss en bra grund. Men jag hade hoppats på mer och vi tror att det finns fler som kan vara intresserade. Vi ska försöka få länsstyrelsen att gå in mer och med Elkraftsringen på EU-planet.

- Nu hänger det mycket på oss hur vi lyckas hitta bra projekt som kan locka till sig de finansiärer som nu krävs. Det blir ett hårt men inte omöjligt jobb, säger Magnus N Olofsson.

Olofsson hoppas att man kan knyta fler professorer till forskarbyn utöver professor Stanislaw Gubanski, exempelvis Mats Leijon vid ångströmslabbet vid Uppsala Universitet.

- Men det vore också bra om vi kunde knyta till oss personer med denna kompetens som redan bor i Ludvika. Ju fler med erkänd kompetens vi kan knyta till oss desto attraktivare blir vi för olika finansiärer. Det gäller att få snöbollen att börja rulla, säger Olofsson.

Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin ser stora möjligheter för uppbyggnaden av forskarbyn, High Voltage Valley där akademin får nytta av ABB:s och Stris storskaliga laboratorierresurser i Ludvika.

- Området elkraftteknik är viktigt för våra möjligheter att bygga upp ett säkert och effektivt elsystem. Samtidigt är svensk elkraftteknik också en nationell tillgång och en världsledande industri. Det kommer att behövas stora investeringar på energiområdet framöver om vi skall kunna åstadkomma en omställning till ett hållbart energisystem. Detta är en utmaning inte bara för Sverige utan för hela världen, säger Mona Sahlin.

Samarbete och ett effektivt användande av den kompetens och de resurser Sverige har en viktig framgångsfaktor framhåller regeringen.

-Sveriges elkraftsbransch har goda möjligheter att bli framgångsrik på en internationellt växande marknad, samtidigt som vi kan ge ett starkt bidrag till utvecklingen av ett elkraftsystem som är i samklang med en omställning till ett hållbart samhälle, säger Mona Sahlin.

Kommunalrådet Roger Stål och riksdagsman Per Erik Granström känner stor tillfredsställelse över att regeringen gett pengar

-Det är en tydlig markering från regeringen att långsiktigt satsa på denna forskningsinfrastruktur som i huvudsak består av akademisk grundbemanning i form av professorer/docenter, laboratorieresurser, utrustade kontorslokaler samt administrativ ledning och service, säger kommunalrådet Roger Stål och riksdagsman Per Erik Granström delar glädjen

- Jag är mycket glad att detta beslut är taget för vi behöver högkvalificerade arbeten för att vara en attraktiv region

- Det ger ringar på vattnet och bidrar till att svensk forskning och svenska företag fortsatt ska vara framgångsrika på den internationella marknaden men genom att säkra denna verksamhet i Ludvika säkras också även andra företag i området, bedömer Per Erik Granström.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons