Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen förbjuder obehörig lärare

Annons

Regeringen vill ge pengar till vidareutbildning av lärarkåren och införa ett statligt system för auktorisation av lärare. Samtidigt ska kommunerna hindras att fastanställa obehöriga lärare.

Utbildningsministern Lars Leijonborg och skolministern Jan Björklund presenterar förslagen i regeringshögkvarteret Rosenbad på fredagen.

Förslagen innebär att sammanlagt 2,7 miljarder kronor går till fortbildning av 30|000 redan behöriga lärare under åren 2007_2010, skriver de två fp-ministrarna på debattplats i Dagens Nyheter.

Därpå satsar staten en miljard kronor om året på lärarnas fortbildning.

Samtidigt satsas ytterligare 240 miljoner kronor på kompletterande utbildning för obehöriga lärare och 51 miljoner på lärare som undervisar i svenska. Även rektorsutbildningen ska få ökat anslag och förbättras.

Besluten om satsningarna på lärarna fattades av regeringen under torsdagen. Leijonborg och Björklund skriver att "det är den största statliga investeringen" på lärarnas kompetens efter kommunaliseringen av skolan. Totalt omfattar satsningen 3,5 miljarder kronor under fyra år.

Regeringens lärarutredning ska presentera ett förslag om auktorisation nästa år.

Stoppet för de obehöriga lärarna förklarar de med att den gruppen har femfaldigats sedan mitten av 1990-talet, trots att det egentligen inte är tillåtet att fastanställa obehöriga lärare. Björklund krävde redan i november ett sådant stopp.

TT

Mer läsning

Annons