Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen ändrar avvisningsbeslut

Annons

Regeringen upphäver avvisningsbeslutet från 2001 mot Mohammad Alzery, en av de båda egyptier som under uppmärksammade former avvisades till Egypten.

"Med hänsyn bland annat till den kritik som framförts av FN:s kommitté för de mänskliga rättigheterna anser regeringen att de garantier som hade lämnats av den egyptiska regeringen inför beslutet den 18 december 2001 inte borde ha ansetts tillräckliga. Även omständigheterna i samband med händelserna på Bromma flygplats har fått omfattande kritik, vilken den nuvarande regeringen instämmer i", skriver migrationsminister Tobias Billström i ett pressmeddelande.

Frågan om Mohammad Alzery ska beviljas uppehållstillstånd i Sverige ska nu prövas av Migrationsverket och justitiekanslern kommer att handlägga de anspråk på skadestånd som Mohammed Alzery har mot staten. Regeringen har gett JK stor frihet att nå en överenskommelse med Alzery.

"Mot bakgrund av den förra regeringens felaktiga hantering som jag och många andra kritiserat är jag mycket nöjd med detta beslut", säger migrationsminister Tobias Billström.

Mohammad Alzery är släppt ur fängelset i Egypten, men står under övervakning. Den andre egyptiern, Ahmed Agiza, sitter fortfarande fängslad. Alzery begärde skadestånd i december och han krävde samtidigt att han skulle beviljas permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Sverige har vid upprepade tillfällen kritiserats för avvisningen av de båda egyptierna. Den tyngsta kritiken har framförts av FN:s kommitté för de mänskliga rättigheterna som anser att den svenska regeringen bröt mot FN:s konvention om förbudet mot tortyr när den med hjälp av amerikanska agenter skickade männen till Egypten.

Säpo fattade misstankar mot Mohammad Alzery och Ahmed Agiza redan i maj 2001. De var då asylsökande i Sverige från Egypten. Som villkor för att Sverige skulle utlämna dem skulle Egypten ge garantier för att männen inte skulle torteras, inte dömas till döden, och få en rättvis rättegång.

Det ansågs vara mycket viktigt att männen transporterades ut ur landet samma dag som regeringen fattade beslut om avvisning.

Just den dagen, den 18 december 2001, fanns inga svenska transporter tillgängliga. En chef på Säpo hade via kontakter med CIA då fått erbjudande om transport med ett amerikanskt plan, som sades ha klart med landnings- och överflygningstillstånd.

Vid ett möte mellan Säpotjänstemän och utrikesminister Anna Lindh gav den senare klartecken till att använda CIA-planet, har Säpotjänstemännen under straffansvar uppgett för justitieombudsmannen vid en senare granskning.

På Bromma flygplats tog dock maskerade amerikanska agenter kontrollen över Säpos personal och den svenska avvisningen, förhållanden som kritiserats hårt.

Alzery släpptes ur egyptiskt fängelse i oktober 2003 utan att ha åtalats. Agiza dömdes 2004 i en militärdomstol till 25 års fängelse. Straffet har sedermera sänkts till 15 år. Han sitter fortfarande i fängelse och har ännu inte fått något svar på sin begäran om en ny rättegång. Både Alzery och Agiza har hävdat att de torterats.

TT

Mer läsning

Annons