Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen ändrar avvisningsbeslut

Annons

Regeringen upphäver avvisningsbeslutet från 2001 mot Mohammad Alzery, en av de båda egyptier som under uppmärksammade former avvisades till Egypten.

Frågan om Mohammad Alzery ska beviljas uppehållstillstånd i Sverige ska nu prövas av Migrationsverket och justitiekanslern kommer att handlägga de anspråk på skadestånd som Mohammed Alzery har mot staten. Regeringen har gett JK stor frihet att nå en överenskommelse med Alzery.

Förre statsministern Göran Persson (s) vill inte kommentera regeringens beslut att upphäva avvisningsbeslutet. Socialdemokraterna hänvisar till den tidigare justitieministern Thomas Bodström. Han är dock bortrest och är redo att kommentera först på måndag kommande vecka.

Mohammad Alzery är släppt ur fängelset i Egypten, men står under övervakning. Den andre egyptiern, Ahmed Agiza, sitter fortfarande fängslad. Alzery begärde skadestånd i december och han krävde samtidigt att han skulle beviljas permanent uppehållstillstånd i Sverige.

På Migrationsverket hade man på förmiddagen bara sett pressmeddelandet om regeringens beslut. Någon ny ansökan om uppehållstillstånd för Mohammad Alzery finns inte på verket och det är oklart hur en sådan ska behandlas, om Alzery till exempel ska behandlas med förtur.

Sverige har vid upprepade tillfällen kritiserats för avvisningen av de båda egyptierna. Säpo fattade misstankar mot Mohammad Alzery och Ahmed Agiza redan i maj 2001. De var då asylsökande i Sverige från Egypten. Som villkor för att Sverige skulle utlämna dem skulle Egypten ge garantier för att männen inte skulle torteras, inte dömas till döden, och få en rättvis rättegång.

Det ansågs vara mycket viktigt att männen transporterades ut ur landet samma dag som regeringen fattade beslut om avvisning.

Just den dagen, den 18 december 2001, fanns inga svenska transporter tillgängliga. En chef på Säpo hade via kontakter med CIA då fått erbjudande om transport med ett amerikanskt plan, som sades ha klart med landnings- och överflygningstillstånd.

Vid ett möte mellan Säpotjänstemän och utrikesminister Anna Lindh gav den senare klartecken till att använda CIA-planet, har Säpotjänstemännen under straffansvar uppgett för justitieombudsmannen vid en senare granskning.

På Bromma flygplats tog dock maskerade amerikanska agenter kontrollen över Säpos personal och den svenska avvisningen, förhållanden som kritiserats hårt.

Både Alzery och Agiza har hävdat att de torterats.

TT

Mer läsning

Annons