Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Redo för en Rättviksdans

Annons

Årets Rättviksdansen startar den 25 juli och avslutas den 30 juli. Under dansveckan ska ett 50-tal olika programpunkter betas av. Nytt för i år är satsningen på ett tema.

- I år blir temat Hälsingland. Det ligger så nära till hands och landskapet har ett sådant stort dansutbud. Trots det har kontakterna norrut varit dåliga. Det vill vi ändra på. Samtidigt hoppas vi locka hälsingar till Rättvik, säger Geine.

Årets upplaga har förstärkt samarbetet med andra lokala aktörer. Folkmusikens hus, stiftsgården och Rättviks och Boda hembygdsföreningar bidrar med stöd och egna programpunkter.

- Tillsammans blir vi starka. Bland annat har Stiftsgården bekostat deltagandet av en utländsk grupp. Det handlar om den sydafrikanska gruppen Black Noise, en hiphopgrupp från Kapstaden. Ett medvetet val för att förstärka det ungdomliga, säger John Helgander.

Övriga tre internationella gäster är Skowronki från Polen, Orsta og Volöda Folkedanslag från Norge och dansgruppen Sidestep från England.

- Tangoälskarna kan också njuta av en äkta argentinsk tangogrupp. Sedan bidrar grupper från Sverige med internationell prägel, exempelvis den svensk-kurdiska föreningen, säger Geine.

Arrangörerna hoppas årets upplaga slår väl ut.

- Tanken är att man inte behöver vara danskunnig för att uppleva den stora folkfesten. Upplevelsen i sig är det stora. Om detta tas emot väl går vi vidare i satsningen på ett yngre utbud och på ett tema, säger Geine Edenius.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons