Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Redkordlåg arbetslöshet

/

Annons

Dalarnas arbetsmarknad har fortsatt att utvecklas starkt nu under våren. Förbättringen sedan ifjol är en hel procentenhets lägre arbetslöshet.

Det innebär att nästan 1 800 färre människor är arbetslösa nu än för ett år sedan.

I hela tio av länets 15 kommuner ligger arbetslösheten nu under tre procent.

Arbetslösheten har minskat i samtliga kommuner förutom Avesta, som noterar en liten ökning från 3,7 procent ifjol till 3,8 procent i år.

Lägst arbetslöshet har Gagnef (1,4 procent), följd av Säter (2,1 procent), Hedemora (2,4 procent) och Smedjebacken (2,5 procent) . Högsta arbetslösheten har Älvdalen 5,3 procent. Avesta (3,8 procent) har avlöst Orsa som kommun med näst högst arbetslöshet i länet. Orsa (3,4 procent) kommer nu på tredje plats, på fjärde ligger Mora (3,2 procent) och på femte Malung (3,1).

Ungdomsarbetslösheten i Dalarna sjunker mest i landet. I April ifjol var 1 510 ungdomar i ålder 18-24 år arbetslösa mot 966 i år.

Också i en riksjäm förelse har Dalarna fortsatt att flytta fram sina positioner. Länet har nu den nionde lägsta arbetslösheten bland de 21 länen. Bland länen med högre arbetslöshet finns bland andra Västerbotten, Sörmland och Östergötland, dvs län som tidigare haft en bättre utveckling än Dalarna.

Antalet människor som har hjälp av olika program med aktivitetsstöd har nästan halverats, från 2,3 procent ifjol till 1,4 procent i fjol. Programmen omfattar nu 2 339 människor.

3 705 människor har arbete med stöd, vilket är 2,2 procent av befolkningen och därmed oförändrat jämförd med ifjol. Av dem har 2 515 stöd på grund av sina funktionshinder.

177 dalkarlar och kullor har hittills fått de nya nystartsjobben.

Samtidigt fortsätter de lediga jobben att strömma in. Under april i år anmäldes 1 362 lediga jobb till länets arbetsförmedlingar. Totalt under årets första fyra månader har 6 943 lediga jobb anmälts, Det är 1 950 fler än under samma tid ifjol.

Under april fick 2 385 människor jobb med inblandning av arbetsförmedlingen. Hittills i år har 8 620 jobb tillsatts med hjälp av länets arbetsförmedlingar.

- Jag tror att vi har en utmaning framför oss som berör såväl arbetsförmedlingen som arbetsgivare och arbetssökande. Vi står inför en ny situation där antalet arbetssökande minskar. Men det här öppnar också dörrar för nya grupper av arbetssökande, även för dem som tidigare har väntat länge på att få chansen på arbetsmarknaden, säger Göran Persson.

Fakta: arbetslöshet.

  • Redovisningen av statistiken kring arbetslösheten har gjorts om. Den tidigare obalansen, dvs öppet arbetslösa plus folk som hade hjälp av olika arbetsmarknadsprogram och jobb med stöd redovisas inte längre.
  • Räknar man samman arbetslösa, folk i program och folk som har jobb med stöd hamnar man på 6,6 procent i april i år mot 8,4 procent april 2006 för Dalarnas del.
  • Numera redovisas detta:
  • Arbetslösa: (tidigare öppet arbetslösa, dvs arbetssökande som kan ta jobb direkt)
  • Sökande i program med aktivitetsstöd: (t ex arbetsmarknadsutbildning, stöd till start av näringsverksamhet, ungdomsinsatser. förberedande insatser, folk som har friår)
  • Sökande som har arbete med stöd: (anställningsstöd, plusjobb eller särskilda insatser för funktionshindrade)

Mer läsning

Annons