Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rederi bakom kapat fartyg ifrågasatt

Annons

I en vecka har danska sjömän på lastfartyget Danica White suttit gisslan hos pirater utanför Somalias kust.

Nu utpekas rederiet som oseriöst.

Förra fredagen tog sig pirater från snabba motorbåtar ombord på och tog över Danica White, på väg från Dubai till Mombasa i Kenya. Nu ligger fartyget ankrat utanför den somaliska hamnstaden Hobyo, i vatten kontrollerat av pirater.

Danska utrikesdepartementet (UD) uppgav på fredagen att ingenting tydde på att de fem danska sjömännen ombord skadats. UD sade sig inte förhandla med gisslantagare, men uppgav att det "följer situationen hela tiden".

Samtidigt avslöjade nyhetsbyrån Ritzau att Danica White saknade erforderlig dokumentation vid händelsen. Fartyget har inte infunnit sig till kontroller och rederiet, H|Folmer, har mist rätten att använda fartyget kommersiellt.

Enligt uppgifter TT finner på sjösäkerhetssajten Paris MOU på internet kvarhölls Danica White efter en kontroll i mars i fjol i portugisiska Setubal. Fartyget saknade dokumentation som krävs. Drygt en månad senare fastnade fartyget i en kontroll i Storbritannien, med anmärkningar på manualer, dokumentation och kommunikationsutrustning.

I december i fjol klarade dock Danica White en kontroll i isländsk hamn utan anmärkningar.

Enligt de danska sjöfartsfacken har rederiet tidigare varit i delo med USA:s kustbevakning om Danica White.

Det uppges också att rederiet hade varslat de sedan gisslantagna danska sjömännen.

TT

Mer läsning

Annons