Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rebelledare undkom

Annons

Rebelledaren major Alfredo Reinado lyckades undkomma när australiska soldater stormade hans fäste i staden Same i Östtimor.

Operationen företogs strax före gryningen och inbegrep även helikoptrar och stridsvagnar. Major Reinado hade då tillsammans med 150 beväpnade anhängare varit omringad i nästan en vecka i Same, fem mil söder om huvudstaden Dili. Fyra av Reinados soldater uppges ha dödats i attacken.

Stormningen utlöste våldsamma kravaller i huvudstaden Dili. Extrainkallad polis kunde dock få läget under kontroll.

Var Reinado befann sig var på söndagseftermiddagen okänt.

Reinado har tidigare sagt att han skulle stanna och kämpa till sin död. Men enligt en av hans män ändrade han sig.

Grannlandet Indonesien har meddelat att de kommer gripa Reinado om han korsar gränsen.

Reinado ledde en väpnad grupp utbrytare i april och maj 2006 när strider mellan olika delar av säkerhetsstyrkorna urartade i otyglat gängvåld. Motsättningarna visade på en spricka mellan det fattiga landets östra och västra delar.

Företrädare för Australien och FN i Dili fruktar att våld, kanske till och med inbördeskrig, ska flamma upp om australiska soldater dödar eller skadar rebelledaren.

Reinado fängslades för sin roll i de vårens oroligheter, men lyckades i augusti rymma från ett fängelse i Dili tillsammans med många andra.

Östtimors president Xanana Gusmao gav de internationella styrkorna grönt ljus för att tillfångata rebelledaren, efter att ha anklagat honom för att ha stulit vapen från poliser förra söndagen.

Reinado, utbildad i Australien och tidigare chef för Östtimors militärpolis, har varnat för att om något händer honom kommer "folket att resa sig upp i tusentals", enligt australiska medier.

TT

Mer läsning

Annons