Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rebelledare blir regeringschef

Annons

Elfenbenskustens regering och rebellförhandlare har kommit överens om att utse rebelledaren Guillaume Soro till premiärminister, uppger rebellerna.

Uppgiften bekräftas av en anonym källa i Burkina Faso med insyn i förhandlingarna, rapporterar AFP.

President Laurent Gbagbo undertecknade i början av mars en överenskommelse med rebelledaren Guillaume Soro, vilket öppnar för en nystart i den avsomnade fredsprocessen.

Överenskommelsen var det första konkreta resultatet av den dialog som, med hjälp av grannlandet Burkina Faso, inleddes i februari. Enligt avtalet ska parterna diskutera maktfördelning i en framtida regering, en folkräkning inför nästa val, avväpning av rebellerna och en reform av armén.

Elfenbenskusten var fram till 2002 ett av Västafrikas mest stabila länder, då en kupp mot Gbagbo misslyckades. Rebellerna behöll dock kontrollen över norra delen av landet. 8|000 FN-soldater, understödda av 4|000 franska soldater, har försökt hålla regeringsarmé och rebeller från varandra.

En FN-resolution från november 2006 kräver att fria och demokratiska val hålls i Elfenbenskusten till hösten, två år efter att Gbagbos officiella mandat löpt ut.

TT

Mer läsning

Annons