Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Ekonomiskt bra – demokratiskt dåligt!”

Annons

I gårdagens tidning gick det att läsa om den statliga utredning, på uppdrag av Ansvarskommittén, som senast 2007 ska föreslå regeringen hur arbetsfördelningen ska se ut mellan staten, kommunerna och landstingen. I uppdraget ingår även att komma med förslag på eventuella förändringar när det gäller antalet län, kommuner och regioner.
En nedskärning av antalet kommuner kommer från Sören Häggroth, generaldirektör vid Fortifikationsverket, som analyserat ansvarsfördelningen. Han är övertygad om att det behövs större kommuner om framtidens kostnader ska kunna matcha medborgarnas behov.
Dalarna kan därmed få en ny karta.
– Det ligger nära till hands att samarbeta med Smedjebacken vilket vi redan gör, det är samma arbetsplatsområde. Vi har cirka 1 000 personer som arbetspendlar hit varje dag, säger kommunalrådet Roger Stål (s) i Ludvika.
– Ett annat samarbete är det i MittDalarna, som exempel på infrastrukturområde. Regionförstoringen är i dag en realitet, många är beredda att pendla 30-60 minuter till sina arbeten. Men sedan måste jag säga att det ibland finns en övertro på att man kan spara pengar på sammanslagningar. Det är så många faktorer som spelar in, säger Stål.
Det blivande kommunalrådet, Maria Pettersson, tycker att förslaget om nedskärningar av antalet kommuner låter felaktigt:
– Det är helt fel att rita upp kartor och arbeta utifrån det. Däremot ska man hålla alla dörrar öppna. Det måste utgå från samarbete och då kan det innebära att man samarbetar även utanför länsgränserna.
Kommunalrådet i Smedjebacken, Leif Nilsson, ser en fara i utvecklingen mot ”storkommuner”.
– Vi fortsätter gärna samarbetet kommuner emellan där vi kan tjäna på det. Men jag tror också att storkommuner innebär att medborgarna tappar kontakten med politikerna. Det blir lång väg till beslutsfattarna. Hos oss är det bara att knalla upp. Ekonomiskt vinner man på större kommuner men demokratin vinner inte på det, säger Nilsson.


SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons