Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det var skönt att sommarprata och få sätta agenda själv”

Annons

När Björn Afzelius startade sitt egna skivmärke tog han döttrarnas namn, Rebecka och Isabelle, och slog ihop dem till Rebelle.
Därav fick Åsa Hagelstedt idén till namnet på sin svart-glänsande mellanpinscher.
Hund nummer två, den vita terriern Lycklig, är kort och gott den svenska formen av Happy.
Däri har vi två olikheter. En svart och en vit. Rebelle och Lycklig.
Påfallande likt ägarinnan Åsa. Hon känns som den sortens människa som inte har några betänkligheter om var hon står.
Som ung tog hon benhårt ställning i nykterhetsfrågan och sedan dess har hon stolt hållt den linjen.
Från ung skolelev verksam inom Ungdomens Nykterhetsförbund i Ludvika, via sex år som president inom EGTYF, European Good Templar Youth Federation, tills i dag som kommunikationschef hos IOGT-NTO.
– Jag har alltid varit nykterist. Ställningstagandet kom tidigt. Men visst händer det att folk tjatar ”men vi ska inte skvallra för någon om du dricker lite”. Men de förstår inte poängen.
Åsa gick samhällsvetenskaplig linje på Högberget och minns hur det var när kompisarna skulle partaja. Ibland var hennes närvaro inte önskvärd eftersom hon till skillnad från kompisarna kom ihåg alla händelser dagen efter ?
– En gång var det helt gäng från Ludvika gård som skulle ner på stan. Jag satte mig för att köra då en kille utbrast ”Det måste vara första gången som någon som är nykter kör”!
Hon skrattar åt minnen från skoltiden och berättar att hennes mamma städat vinden och funnit urklipp och bilder – det mesta om hundar.
– När pappa fyllde 60 år gratulerade vi med en hundvalp – att få ge bort en valp i paket – wow!
– Det är ett utmärkt sätt att slappna av. Det behöver pappa (kommunchefen Kalle Gustafson).
Efternamnet är mammas flicknamn och det bytte Åsa till före gymnasiet, vilket hennes tre syskon, 20, 23 och 27 år, också gjort.
Förutom hundar är fotboll ett stort intresse, dels som Hammarby-fan, dels som spelare i BK Träsket. Fotboll och hundar men också äggdonationer, alkohol och jämställdhet ägnade Åsa 1 1/2 timme då hon den 22 juni fick äran att sommarprata i radion.
Åsa var en av de första som genomförde en äggdonation och detta fick orimliga proportioner då kvällspressen sammanfogade detta med pojkvännen och partiledaren Lars Ohly ?
– Det var skönt att sommarprata och få sätta agenda själv, att inte bli intervjuad av någon journalist. Jag vågade kritisera samtidigt som jag kände att jag hade jobbet kvar dagen efter ?
Åsa har märkt av maktstrukturen och att det ibland inte lyssnas på den som är 30 år + kvinna. Gubbe i kostym gör sig bättre hörd säger hon.
Kritik mot maktstrukturer kommer säkerligen upp på Åsas agenda senare, jämte alkoholpolitiken.
– Jag ska bli informationschef på JÄMO när jag blir stor. Jag väntar ju fortfarande på en statlig tjänst. Men jag kan vänta, säger Åsa som är utbildad statsvetare.
Och det kan vi nog vara säkra på. Vi kommer att få höra mer av Åsa Hagelstedt.
– Förut var jag Kalle Gustafsons dotter. Nu är det han som presenteras som Åsa Hagelstedts pappa. Det tror jag han tycker är rätt schysst, säger hon.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons