Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Razzior i fallet Skanska i Argentina

Annons

Fallet Skanska har blivit det populära namnet på en av de stora korruptionsskandalerna i Argentina.

Den senaste veckan har razzior genomförts mot ett regeringsdepartement och mot andra kontor i Buenos Aires i jakten på bevis.

Misstankarna når ända upp till ministernivå.

Härvan handlar framför allt om misstänkta mutor i samband med att den stora gasledningen Gasoducto Norte _ från Salta i norr till huvudstaden Buenos Aires _ byggts ut och moderniserats av bland andra Skanska.

Trots att över 100 företag ingår i utredningen så är det den svenska byggjätten som fått ge namn åt fallet i argentinska medier. Förklaringen är enkel.

I somras upptäckte Skanska att företagets lokala kontor i Argentina betalat falska fakturor. Pengarna kan ha gått till mutor.

Sju anställda i Argentina fick sparken och vd:n för Latinamerika-verksamheten avgick. I samband med upptäckten betalade Skanska också in omkring 13 miljoner kronor för uteblivna momsinbetalningar och straffavgift till argentinska skattemyndigheten.

Öppenheten gentemot medier och myndigheter gav fallet stor uppmärksamhet. Övriga inblandade parter tiger som muren.

Två domare jobbar nu parallellt med fallet. Enligt tidningen La Nacion tampas rättsskiparna om vem som egentligen ska ta hand om utredningen.

I slutet på förra veckan var det skattedomaren Javier Lopez Biscayart som beordrade tillslag mot planeringsdepartementets kontor. En federal domare hävdar däremot att han borde leda arbetet eftersom det numera framför allt är misstankar om mutor som är kärnpunkten och inte som tidigare sagts skattebrott.

Mest i fokus är planeringsminister Julio de Vido, som också tidigare varit föremål för korruptionsanklagelser. Han slår ifrån sig och menar att det är den stora gasdistributören TNG som tillsammans med privata investerare haft ansvaret.

Inte mycket talar för att politiker kommer att straffas. Rättssystemet fungerar mycket långsamt i Argentina och makthavare lyckas oftast komma undan.

Den kanske mest korrupta politikern i Argentinas historia, Carlos Menem, lever fortfarande i frihet trots en rad utredningar sedan hans tid vid makten på 90-talet.

Även Skanska har märkt av korruptionen i Latinamerika.

TT

Mer läsning

Annons