Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättvikselever får bra betyg

Annons

De senaste åren har Skolverket redovisat höga kunskaps- och betygsnivåer för grund- och gymnasieskolan i Rättvik. Skolverkets färska statistik för vårterminen 2006 visar nya toppresultat.

Grundskolan har det högsta meritvärdet i länet för årskurs nio, den lägsta andelen elever som inte når godkänt i ett eller flera ämnen, den högsta andelen behöriga till gymnasieskolan och de högsta genomsnittliga betygspoängen.

Gymnasieskolan har i länet näst flest behöriga till högskolan och näst flest elever med godkänt eller bättre i kärnämnena.

-Att vi redovisar bäst resultat i länet är inte så viktigt. Det vi framför allt tycker är bra är att vi under flera år legat i länets toppskikt. Det är en signal på att vi gör något rätt, säger Lars Kratz.

Grundskolan tror sig veta vad som ligger bakom.

-Det är svårt att peka på något enskilt. Det är ett långsiktigt arbete som startar redan i förskolan. Vi har jobbat hårt med att lyfta dem som inte har tillräckliga kunskapsnivåer eller som senare inte når godkänt. Vi fokuserar på att försöka uppnå godkänt betyg för alla, säger Lars Kratz.

För att nå målet arbetar grundskolan med gruppindelningar.

-Det handlar om olika ingångsmöjligheter för den enskilde eleven. I exempelvis högstadiet har vi till synes kanske stora klasser, men klassernas elever är indelade i olika studienivåer i grupper i respektive ämne. Vi har också en utbyggd stödundervisning för de elever som behöver den hjälpen. Detta är kanske inte unikt, men i Rättvik arbetar vi tydligt med detta. Vi tycker att det är viktigt att ta hand om alla elever, utifrån vilken kunskapsnivå de befinner sig på, säger Lars Kratz.

Skolledningen tycker att kommunens politiker backar upp dem.

-Visst, det gäller att få ihop det med de resurser vi har. I Rättvik satsar vi mycket på barn med särskilda

behov. Alla Wernerpengar, sex miljoner kronor per år, gick till detta. Nu satsar politikerna vidare trots att pengarna inte är riktade som tidigare. I stort sett ger politikerna oss det vi behöver för att göra ett bra jobb, säger Lars Kratz.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons