Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättviksbördige Paul Dahlin sprider Dalakulturen i USA

Annons

Paul Dahlin och hans son Daniel står framför Amerikanska Svenska Institutets spelmanslag och leder spelet. Det är midsommarfirande vid Svenska Institutet i Minneapolis. Rakryggade och stolta drar de igång en gungande, sugande Rättvikslåt, som ett tag överröstar trafiken i storstaden. Musiken letar sig fram mellan de parkerade bilarna och jetplanens sus över den blå himlen, rätt in i de amerikanska hjärtan där det finns mycket rum för allt som är svenskt och från Dalarna. Inte minst i Minnesota där så många har rötter till Sverige och Dalarna.

Så har även Paul Dahlin, som är musikalisk ledare för ASI spelmanslag ända sedan starten.

Pauls nu avlidne morfar Ivares Edwin Johnsson och hans fru Elise emigrerade från Röjeråsen i Rättvik till USA i början av 1900-talet. Med sig i bagaget hade han Rättviksmusiken och tillsammans med Nall Jon Eriksson från Rättvik, som också slog sig ned i Minneapolis, höll han musiken vid liv.

Edwin lyckades överföra det musikaliska arvet från Rättvik till sin son Bruce och sin dottern Nancy, som i sin tur förde det vidare till sin son Paul.

Dessa fyra spelade mycket i Minneapolis och dess tvillingstad St Paul, ganska ofta på Svenska Institutet och intresset var stort så fort de visade sig.

Efter många förfrågningar höll Paul 1983 den första kursen för att lära ut svensk folkmusik, då naturligtvis Rättvikslåtar i första hand.

Kurserna resulterade i att ASI spelmanslag bildades 1985, då med ett dussin medlemmar. Laget växte snabbt och har i dag ett fyrtiotal medlemmar och är därmed det största spelmanslaget i USA.

För sina kulturella insatser belönades Paul 1996 med den prestigefyllda National Heritiage Fellowship Award, en belöning för att föra det nationella arvet vidare.

Tre resor till Sverige har man hunnit med i laget, 2004 besökte man också Älvdalen, dit man får allt starkare band, bland annat genom att Älvdalens spelmanslag besökte Minneapolis och ASI spelmanslag i juni i år.

1993 bildades ASI lilla spelmanslag för at säkra återväxten. Laget leds av Annika Spargo, som har sina rötter på sin mors sida i Transtrand. Lilla laget kommer att resa till Sverige för första gången nästa år.

ASI spelmanslag i Minnesota har alltså rötterna i Rättvik, men är också öppet för musik från andra håll i Dalarna. Bland annat har man på senare tid fattat tycke för många låtar från Älvdalen och flera av lagets yngre spelmän gör i dag egna låtar, minst lika "dalska" som om de vore gjorda i Sverige.

Paul Dahlin, som är fiolreparatör till yrket, är alltså den musikaliske ledaren och grundaren av ASI spelmanslag i Minnesota. Tillsammans med sitt spelmanslag för han de musikaliska traditionerna från Rättvik och Dalarna vidare. Inte bara till sin son Daniel, utan också till tusentals människor med anknytning till Dalarna och Sverige i Minnesota och på andra platser i USA.

- Det är en delikat uppgift att föra traditionen vidare och samtidigt tillåta den att utvecklas, säger Paul Dahlin.

- En grupp som vår, i en storstad i USA, skulle lätt kunna tappa tråden utan en förebild i traditionen. En sådan ledning och inspiration får vi fortlöpande genom alla våra svenska vänner och spelmän. Tack vare dem blir vårt spelmanslag bättre och bättre för varje år.

Mer läsning

Annons