Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättvikare allt lydigare

Annons

Under fjolåret anmäldes 689 brott i Rättvik. Året innan anmäldes 1 104 brott. En minskning med hela 415 anmälningar.

- Mycket bakom den här stora minskningen beror på tillfälligheter som att "bilsajtärendet" under år 2000 gav många anmälningar. Samtidigt tror jag även att folk i allmänhet tyvärr anmäler småbrott alltmer sällan. Om exempelvis kostnaden för försäkringens självrisk är större än brottets kostnad uteblir ofta en polisanmälan. Många känner att en polisanmälan inte leder till något konkret - tyvärr, säger Petters.

En annan faktor bakom minskningen är uppseendeväckande.

- Sanningen är att tre brottsbelastade familjer flyttat från orten. I familjerna fanns sex brottsaktiva. Deras flytt från Rättvik har slagit igenom i statistiken. En enda brottsling genererar många anmälningar under ett år, säger han.

Noterbart är att antalet anmälda stölder minskat rejält - från 647 till 413. I stort sett har kommunen varit förskonad från allvarligare brott.

- Rättvik har inte drabbats av samma grova brott som under 2000. Då anmäldes exempelvis en grupp Rättvikare för frihetsberövande av ungdomar.

- De grövsta brotten för fjolåret är den misstänkta mordbranden i Furudal - och sett till värdet, den grova stölden mot Ica i december, säger Petters.

Polisen ser med tillförsikt på framtiden.

- Vi får vara nöjda med utvecklingen och hoppas att den håller i sig, säger Sven-Åke Petters.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons