Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wille Toors - en spelman för själen

/

Annons

Dokumentärfilmen Jag går min egen väg- en spelman och levnadskonstnär berättar, är filmen om spelmannen Wille Toors från Malugn.

Idén till filmen föddes för några år sedan när filmaren Sebastian Jakobsson ringde upp sin kollega Stig Olsson.

- Han frågade om jag ville ha något för själen, berättar Stig.

De spånade om vad de skulle kunna göra en film om då Stig kom på att han tidigare gjort radioinslag om Wille Toors. Stig skickade inslagen till Sebastian.

- Det sa "bingo", säger Sebastian Jakobsson. Och det blev ännu mer bingo när jag fick träffa Wille.

Wille nappade direkt på idén.

- Det var jätteroligt och bara bra, säger han.

Under två år följde Stig och Sebastian Wille i hans vardag, en vardag som inte ser ut som alla andras. Wille hämtar sitt eget vatten ur en källa, använder gasolspis och köper inte sin potatis i affären utan sätter den för egen hand.

Wille har alltid spelat fiol. Men i början tröttnade de sju syskonen på allt gnisslande och han fick istället gå ut och spela i kohagen.

- Morsan sa att korna mjölkade bättre så där fick jag vara, skrattar Wille Toors.

Musikintresset har även det alltid funnits med och det har bara växt sig starkare med åren. Från Willes fiol hörs inte bara folkmusiktoner utan även konsert- och zigenarmusik eller hur det skulle kunna låta när älvor och häxor hoppat fram ur skogen.

- Jag har en jäkla massa musik i huvudet, beskriver Wille själv sin repertoar.

Under sitt 85-åriga liv har Wille Toors varit med om en hel del och den pratglade mannen har många historier och minnen att berätta.

- Jag spelade på ett bröllop och då åkte stråken in i bröllopstårtan, säger han och skrattar. På ett annat bröllop åkte mina byxor ner när jag spelade.

2004 var filmen klar och fem timmars inspelning hade blivit 45 minuter. Både dokumentärens skapare och huvudperson är nöjda med resultatet.

- För ett halvår sedan skickade Stig och Sebastian in filmen till oss, berättar Per Gudmundsson som är verksamhetsledare på Folkmusikens hus. Vi tyckte att den var för bra för att inte visas.

Jag går min egen väg- en spelman och levnadskonstnär berättar visas hela sommaren på Folkmusikens hus i Rättvik.

Mer läsning

Annons