Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vikarbyn får nytt bostadsområde

/
  • Hoppbäcken. Strax norr om Vikarbyn, öster om Röjeråsvägen planeras ett nytt bostadsområde med totalt 15 bostadsrätter och 14 egna hem.
  • Byggplaner. I idylliska Hoppbacken vill Per Skedung bygga bostäder.

Annons

Vikarbybördige Per Skedung, 56 år, har under många år drivit egen framgångsrik reklambyrå i Stockholm. Han flyttade dit som 20-åring. Pappa är kommunens store skolledarlegendar Åke Skedung. Mamma är före detta läraren och körledaren Brita Skedung.

- För några år sedan började jag aktivt leta projekt i Rättvik som kunde få mig att ägna mer tid i hembygden. Jag ville helt enkelt vara "hemma" mer än vad jag hittills lyckats med. Jag fick vetskap om området Hoppbacken, som var gammal lantbruksmark vid Röjeråsvägen, och började undersöka möjligheterna att bygga bostäder där, säger han.

Han insåg att Rättvik var - och är - i stort behov av nya bostäder.

- Inflyttningen till Rättvik är stor och kommunen är fortsatt populär. Jag köpte området den 1 februari 2006. Jag satte direkt igång med att försöka få tillstånd att realisera mina planer, säger Per Skedung.

Efter ansökningsproceduren, stormöten och tillståndsförfaranden har bostadsplanerna nu vunnit laga kraft.

- Planen är att bygga 15 lägenheter i olika storlekar, alla på markplan. De största lägenheterna blir på fyra rum och kök - och byggs som etagelägenheter. Utöver det blir det 14 egna hem i området. För att allt ska gå i lås gäller det att planen på bostadsrätter genomförs först, allt för att få kommunalt vatten och avlopp draget till området, säger Skedung.

Kommunen har backat upp planerna från start.

- Kontakterna har varit mycket konstruktiva. De välkomnar satsningen. De boende omkring var oroade för trafikökning, farliga infarter och risken för nya kommunala pålagor. Men jag tror vi rett ut allt. De boende i omgivningen kommer bland annat inte tvingas att anslutas till något kommunalt avlopp. Däremot kommer de att erbjudas det, säger Skedung.

Tanken är att området ska smälta in" i omgivningen.

- Hur det exakt ska se ut är inte klart. Men falurött är ingen vild gissning. Arkitekten Torbjørn Malm, Sjurberg, är ansvarig för ritningarna.

I höst ska alla intresserade informeras. En broschyr för området ska då vara klar.

- Men redan nu har vi fått in flera intresseanmälningar. Området är tänkt för såväl barnfamiljer som äldre. Bland annat kan området vara idealiskt för äldre med stora hus i Vikarbyn. De vill kanske flytta till något mindre men vill inte tvingas lämna bygemenskapen. På så sätt frigörs också stora hus för andra bostadssökanden, säger Per Skedung.

Redan i slutet av året kan bygget av Hoppbacken inledas. Inflyttning beräknas till 2008.

- Om folk vill köpa bostadsrätterna drar vi igång redan i år. Tomterna för de egna hemmen blir mer en fråga för dem som köper hustomterna, säger Per Skedung.

I projektet Hoppbacken ingår även fastighetsföretagaren Erik Östhol som partner.

Mer läsning

Annons