Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vasaloppets framtid hänger på ideell arbetsvilja

/
  • Studenter på CBM. Från vänster längst fram sitter Boel Andersson, Eva Kållberg, Johan Roger, Helene Bergman, Anita Andersson och My Rådmark.
  • Presentation. Diskussioner efter redovisningen av rapporten kring Vasaloppets ideella krafter.
  • Styderar elevarbete. Per Frankelius, ekonomie doktor vid högskolan i Örebro och ansvarig för CBM i Sjurberg.

Annons

Till den uppgiften engagerades studenter på Örebros högskolas utbildning i Sjurberg, Rättvik, Creative Business Management.

Vasaloppsgeneralen Rolf Hammar träffade studenterna för att diskutera deras rapport om konsten att hålla engagemanget på topp.

Analysen studenterna som studerar på magisternivå gjort visar att idealismen ändå finns och är stark. I intervjuer med Vasaloppsfunktionärer svarar många att känslan för uppdraget är som ett kall, en livsuppgift. Många tycker det är en heder att få vara med i organisationen för Mora och bygdens skull. De positiva omdömen de intervjuade funktionärerna delgivit studenterna är fyllda av positiva omdömen, men frågan är hur den nya generationen och hur andra människor ska lockas att medverka på ideell grund i framtiden.

– Studenterna har fått agera konsulter, de har slängts ut i kylan, själva fått skaffa fram sponsorpengar och arbeta fram en analys och de har fått arbeta djupt teoretiskt och haft praktisk träning, säger Per Frankelius.

CBM, Creative Business Management utbildar ledare för upplevelseindutrin. Flera olika aktörer och företeelser i Svensk upplevelseindustri medverkar som referensgrupp i utbildningen. Vasaloppet är en av dem och tidigare har Vasaloppets sponsorsituation analyserats av studenter på CBM.

– Den här rapporten är oerhört värdefull för oss. Det är en rapport gjord med hjärtat och vi kommer helt klart att använda delar av den i vårt fortsatta arbete, säger Rolf Hammar.

Rapportförfattarna och studenterna på CBM, Anita Andersson, Boel Andersson, Maria Backman, Helene Bergman, Anna Johansson, Eva Kållberg, Johan Roger och My Rådmark konstaterar också i sin rapport att de som en gång börjat arbeta i organisationen gärna fortsätter. Det ideella arbetet utvecklas till något mer, kamratskap, en höjdpunkt under året.

Som avslutning på arbetet tog studenterna sig upp till Oxberg och körde sista biten av Vasaloppet själva.

– Och det tycker jag säger mycket om den rapport ni presenterat och det säger också något om vad Vasaloppet blivit, mer tillgängligt, mer öppet, sa Rolf Hammar.

Mer läsning

Annons