Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upphandling kapade kostnaden med en miljon

/
  • En ny upphandling av sopor i Rättvik har minskat kostnaderna med en miljon på årsbasis.  Foto: Mats Laggar

Annons

Bakom de lägre avfallskostnaderna ligger samarbetet mellan Leksand, Rättvik och Gagnef i det gemensamma bolaget Dala Vatten och Avfall.

- I och med att vi är tre kommuner som samarbetar gör det att vi kan erbjuda marknaden större avfallsvolymer - och blir därmed intressantare för renhållningsaktörerna att räkna på. När vi var ensamma var vi alltför små för att vara intressanta, säger Östlund.

I den nya upphandlingen vann lokala Werpers åkeri avtalet för insamlingen av de brännbara hushållssoporna i Rättvik från och med årsskiftet. Ansvaret för det miljöfarliga avfallet gick till avfalls- och återvinningsbolaget Sita. Avtalet för fjärrtransporterna från återvinningscentralerna vanns av Dalafrakt.

De tre nya avtalen är alla tvååriga. Tidigare ansvarade Dala specialavfall för det farliga avfallet i Rättvik, Ragnsells för det brännbara avfallet - och Sita för fjärrtransporterna.

- Jag kan bara säga att Dala Vatten och Avfall har blivit en riktig framgång för kommunen. Om även Vansbro kommer med i samarbetet som tänkt blir vi ännu starkare i framtiden, säger Inge Östlund - som även är ordförande i gemensamma Dala Vatten och avfall.

En miljon kronor i lägre renhållningskostnader motsvarar nära tio procent av den totala kostnaden för insamling och mottagning av avfall i Rättvik.

- Och det är roligt att det någon gång går åt det här hållet med kommunala kostnader. Om det här betyder att vi kan sänka renhållningstaxorna får det kommande budgetarbetet ge svar på. Klar är i alla fall att det inte blir någon taxehöjning på renhållningssidan nästa år, säger Inge Östlund.

Mer läsning

Annons