Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuppen tog en hedervärd femteplats

/

Annons

Det är tidningen Lands läsare som röstade fram Årets kyrktupp, en tävling som arrangerats sedan 1979. Segrade i årets tävling gjorde kyrktuppen i Kågedalens kyrka i Skellefteå, som väger hela 80 kilo.

Sex kandidater medverkade i tävlingen varav Rättviks torntupp var en av dem.

-Vi tycker naturligtvis det är jätteroligt att vara med i tävlingen och även om vi inte vann är vi fullständigt nöjda med resultatet. Vi vet att vi har vackraste kyrktuppen ändå, säger kyrkoherde Sven Trägårdh.

-Vi har dessutom en mycket vacker tupp på vår stigport och små tuppar på våra gatlyktor här vid kyrkan, säger kyrkoherden.

Rättviks torntupp är gjord av Anders Hammarberg, Falun. Den väger 14 kilo, är 122,5 centimeter lång och är gjord av förgylld koppar.

Tuppen sitter i det 45 meter höga tornet, tornet som uppfördes mellan åren 1778-1783, berättar Anders Berglund, kyrkvaktare i Rättviks kyrka.

Tuppen på kyrktornet och på stigluckan är en gammal symbol för vaksamhet mot ondskans makter.

Det var en tupp som påminde Petrus om att han svikig sin Herre och Mästare och återförde honom till besinning, skriver Sune Garmo in sin bok Rättviks kyrka.

Att placera tuppen högst upp i tornet, ovanpå korset antyder också att tuppen är en uppståndelsesymbol. Garmo skriver vidare om kyrktuppen som en tyst hälsning till människors barn om ljusets och livets seger över mörkret och döden.

Mer läsning

Annons