Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ttrafikdödad varg kan vara från Siljansreviret

/

Annons

- Hade vargen fortsatt över riksvägen hade den klarat sig, tror polisman Sven Nilsson.

Bilisten från Mora var på väg söderut mot Rättvik när olyckan var framme. Vargen kom plötsligt ut på riksvägen norrifrån ungefär vid sockenstenen strax väster om Ickholmen. Vargen tvärstannade på riksvägen och var på väg att vända tillbaka när den träffades av bilens vänstra framparti. Vargen slungades ned i diket och blev liggande och flämtade. När polisen kom till platsen var den död.

- Det fanns en varg i Stumsnäs, säger Sven Nilsson. Nu kan det vara tomt där. En del blir väl glada, andra inte.

Enligt polisen rör det sig om en stor och kraftig varghane och den var inte märkt. Under söndagen transporterades det döda rovdjuret till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala för undersökning och analys.

- Jag tippar att det är en varg från Siljansringenreviret. Så är det med största sannolikhet, säger länsstyrelsens besiktningsman i vargfrågor, Hans-Olov Hansson, Orsa.

Hansson berättar att det i samband med den första snön i höstas spårades sex vargar i nämnda revir. Senare har vargarna delat upp sig. Han meddelar samtidigt att två till tre synobservationer på varg tidigare gjorts i Stumsnäs/Ickholmen-området.

- De har sett en ensam varg efter riksvägen ganska precis där den här vargen blev påkörd.

Det händer då och då att vargar faller offer för trafikdöden på det här sättet, fortsätter Hans-Olov Hansson. Ju fler vargar i markerna desto vanligare blir det med olyckor av det här slaget.

- Nu får SVA titta hur gammal vargen är. Kanske det är en fjolårsvalp, en tvååring eller en alfahane, avslutar Hansson.

Mer läsning

Annons