Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trolig vargattack vid fäbod

/
  • Överlevde 2. I tisdags kväll överlevde kalven Leopod rovdjursangrepp. Bitmärket i halsen är tydligt.
  • Överlevde 2. I tisdags kväll överlevde kalven Leopod rovdjursangrepp. Bitmärket från en trolig varg är tydligt.
  • Överlevde 1. I söndags kväll kom den här kalven skrikande tillbaka till vallen. Den hade flera bitmärken på huvudet och öronen. Den behandlas nu med antibiotika och dränageslangar.
  • Halsbett. Den enda synliga skadan på den dödade kalven är ett kraftigt bett i halsen.
  • Sannolikt vargdödad. Under tisdagskvällen rovdjursdödades en kalv ett par kilometer söder om Nybergets fädodar i Rättviks finnmark.
  • Orolig. Den dödade kalvens fostermor och koflockens ledare, Linnea 20 år, råmar oupphörligt efter sin kalv på onsdagsförmiddagen, trots att tolv timmar har gått efter attacken.  Foto: Mats Laggar
  • Turismen till Dalafjällen har firat stora triumferi sommar. Foto: Kjell Jansson/Arkiv.

Annons

I söndags rovdjursskadades en kalv vid Nybergets fäbodar, fyra kilometer sydväst om Dådran i Rättviks finnmark. Då kunde länsstyrelsens besiktningsman inte avgöra om det var ett björn- eller vargangrepp. I tisdags kväll var det dags igen. En kalv dödades och en annan skadades.

– Efter mjölkningen, vid 20.30-tiden, gick korna ut i skogen. Efter några minuter kom de skärrade och råmande tillbaka. Efter en halvtimme vid fäboden gick de åt andra hållet, med ledarkon Linnea i spetsen. Efter ytterligare en halvtimme hör vi Linnea formligen vråla ut i ångest och ilska. Ett läte jag aldrig hört förut. De andra stämde in på samma sätt. Vi förstod att något allvarligt inträffat, säger Anna-Lena.

Snabbt tog Anna-Lena, hennes son och sonsonen Rasmus bilen för att genskjuta korna på vägen mot Marnäs.

– Vid ett vägskäl låg kalven död i skogen, nära vägen. Biten i halsen, säger Anna-Lena.

Anna-Lena och hennes son fick slita hårt för att lotsa de 57 korna av raserna rödkulla och fjällko tillbaka till fäbodarna.

– Ett hårt jobb. En rädd och skärrad ko är farlig. Rödkulla och fjällko har kvar de naturliga skyddsinstinkterna. Troligtvis jagade korna vargen från den slagna kalven. Kalven blev inte uppäten, säger Anna-Lena.

Senare under natten upptäckte Anna-Lena att kalven Leopod hade bitskador på halsen.

– Troligtvis har korna skyddat sina kalvar - och delvis lyckats, säger hon.

Händelsen polisanmäldes minuterna efter det att den döda kalven hittades.

– Polisen sa bara att de inte kunde skicka ut någon i nattmörkret. De sa att länsstyrelsens spårare skulle komma under onsdagen. Vi tycker att stödet vi får i sådana här situationer är uruselt. Förstår de samhällsansvariga inte vilken oro vi känner när man tvingas ta hand om 57 skärrade kor i skogen, mitt i natten, när också vargen stryker omkring. Man borde behandlas bättre. Det borde finnas någon akutgrupp som kan rycka ut för att hjälpa. Nu fick jag ringa in vänner som kom till vår hjälp, säger Anna-Lena.

Rovdjursattacken har fått henne att överväga att sluta helt med fäbodbruk. Hon buffrar hem sina kor på torsdag eller fredag, en vecka tidigare än planerat.

– Jag tänker inte riskera en enda gen till av mina utrotningshotade fjäll- och rödkullekor. Det har tagit mig 15 år att föda upp den här besättningen till vad den är idag.

– Jag har bedrivit fäbodbruk här i sex år. Jag har fyra år kvar på mitt fäbodavtal. Det är trots avtalet ytterst tveksamt att jag återkommer nästa år. Det är inte värt risken, säger Anna-Lena Erstadius.

Under onsdagen satte länsstyrelsen upp så kallade akutstängsel vid fäbodvallen. Rovdjursspårare Sture Nordlund undersökte platsen där kalven hittades, och undersökte även skadorna på kalven Leopod.

– För att vara 100 procent säkra måste vi avvakta DNA-analysen som vi ska göra. Men allt pekar mot att det var ett vargangrepp. Det är det mest sannolika vad jag kan se, säger länsstyrelsens rovviltspårare Sture Nordlund.

Mer läsning

Annons