Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svarttaxin ökar efter taxinedläggning

/

Annons

Två personer, som tidningen har pratat med och som vill vara anonyma, säger att de kört svarttaxi om nätterna, och ibland även på dagarna.

- Det började med att jag bara var ute och åkte. Sedan öppnade en äldre man dörren och frågade om jag kunde skjutsa han och hans sällskap till en adress i en by utanför Rättvik. Och efter det fortsatte det bara, säger en av svarttaxichaufförerna.

Anledningen var att sällskapet inte fått tag på någon taxi i Rättvik, och att behöva beställa en från Falun var det inte fråga om.

Den andra personen som tidningen pratat med säger att det inte är några problem att få kunder. Det gäller bara att ställa sig på strategiska platser som utanför krogar och andra samlingsplatser.

- Nu under Classic Car Week tjänade jag lite över 2500 kronor på en kväll, och så har det fortsatt under hela veckan, berättar personen.

Michael Stenhols och Mikael Kyller säger att det här inte är konstigt.

- Det ligger i linje med vad vi har förväntat oss, säger de båda. Det såg vi redan i höstas.

De trycker extra mycket på att de inte kastar smuts på Orsa Trafik, men medger samtidigt att det bara var en tidsfråga innan det här hände.

Innan taxiverksamheten lades ner på båda orterna fick de påtryckningar av kommunerna i frågan om när de skulle lägga ned. I Rättvik blev man illa på både gatan och i telefonen.

- En representant ringde upp mig och frågade när vi skulle flytta ur lokalerna. En annan stoppade mig på gatan och frågade samma sak. Då vet man var pressen kommer ifrån, och det är heller inte deras sak att bry sig om när vi ska flytta ut ur lokalerna. Det var bara tråkigt, säger Stenhols.

- Grunden för en affärsidé är ju service. Och det är inte service att inte få tag på en taxi. Då är det inte undra på att folk kör svart, säger Kyller.

Många av hotellen i Rättvik och Leksand har börjat köra sina kunder i privata bilar. Och det bara för otillgängligheten till taxi.

- Nu när Robert Wells spelade i Dalhalla såg jag en husbil parkerad utanför den förra taxistationen. Den hade en skylt längs långsidan där det stod "Dalhalla" på. Och det är klart att han tjänade sig en slant, säger Stenhols.

- Kunskapen med upphandlingen från kommunernas sidor är lika med noll, tillägger de.

Mikael Keller står nu till arbetsmarknadens förfogande och Michael Stenhols är, som ny ägare till en målerifirma, inte längre beroende av en kund.

- Nu efter sommaren blir det förmodligen inte många körningar, säger en av svarttaxichaufförerna avslutningsvis.

Mer läsning

Annons