Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stranden är en soptipp

/

Annons

Lene Larsen plockar upp glasskärvor bland brädorna och däcken. En rostig såg ligger på stranden och rester av plast och järnskrot.

-Jag hittade nyligen en kniv här på stranden. Den tog jag hem. Det är alldeles för farligt att den ligger här. Nu för tiden behövs badskor för att bada i Siljan, säger Lene och tittar ut över sjok av plåt, högar av gamla brädor och en träkoja i de gamla träden.

När vattnet är så lågt i Siljan är stora delar av sjöbotten torrlagd vid badstränderna vid båda sidor om Långbryggan. Även där, på sjöbotten ligger skräp, flaskor, plast, gamla kläder, strumpor.

-Rättviks ska ju var så snyggt utåt, en turistort, men om man tittar lite under ytan är inte allt så vackert. Jag tycker att Lerdalsbor och Rättviksbor skulle kunna vårstäda ständerna tillsammans, säger Lene och pekar ut över Rättviken med en bilantenn hon just hittat bland stenarna på stranden.

Mängder av glassplitter ligger i sanden.

-Det här är verkligen inte roligt. Det är skamligt att det ser ut så här, säger Lene.

-Vi har städat stranden och badet vid Långbryggan och en ny cirkulationspump ska göra att badvattnet är friskt och bra. Vad gäller stranden nedanför Lerdal har kommunen och en samfällighet del i stranden som är allmän. Hela stranden är allmän och till för gemensamma behov, säger samhällsbyggnadschef Leif Kratz på Rättviks kommun.

-Förra året försökte vi komma till rätta med städfrågan på stranden, men lyckades inte. Det är inte bra och vi måste agera. Att det ligger skräp och sopor på stranden måste åtgärdas. Vi kommer att arbeta för att stranden blir städad, som inte är privat utan en allmän angelägenhet, säger Leif Kratz.

Mer läsning

Annons