Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storsatsar på värme

Annons

Styrelsen för Rättviks Teknik AB, RTAB vill satsa 27,1 miljoner kronor i utbyggnaden av fjärrvärme i Vikarbyn.

Närvärmeverket vid Räddningstjänsten flyttas till Vikarbyn och placeras intill reningsverket. Detta är möjligt sedan kunderna närvärmeverket betjänar har kopplats på det stora fjärrvärmeverket. Den totala kapaciteten har också ökat sedan spillvärme från kalkverket och Svenska Minerals anläggning kopplats på nätet. Det möjliggör en fortsatt bostadsutbyggnad i Lerdal.

I totalkostnaden 27,1 miljoner kronor ingår också ledningsnät för Lerdal, etapp ett och Vikarbyn.

-Värmeverket i Vikarbyn kan försörja 70 till 80 villor. Kapaciteten kan byggas ut. I första skedet är det framför allt Rättviksbostäders fastigheter, kommunens äldreboende, daghem, skolan och bostadsrättsföreningar som visat intresse för att anslutas till fjärrvärmenätet, säger Reimer Pettersson, vd för RTAB.

Investeringen måste godkännas av kommunfullmäktige innan flytten av närvärmeverket kan påbörjas.

Både Reimer Pettersson och RTAB:s styrelseordförande Inge Östlund c, påpekar att det är fjärrvärmekollektivet som bekostar investeringen, andra delar av RTAB:s verksamheter påverkas inte.

De kommande åren fram till 2010 och 2011 planerar RTAB ytterligare investeringar, bland annat en ny panna i fjärrvärmever- ket 2010, en investering som totalt beräknas kosta 54,6 miljoner kronor.

De planerade investeringarna för fjärrvärmeutbyggnaden under perioden 2007 till 2011 kommer att uppgå till 100 miljoner kronor.

- År 2007 års investering på 27,1 miljon och förra årets investering på 18 miljoner för fjärrvärmen är en omfattande utbyggnad för en kommun av Rättviks mått mätt, anser Inge Östlund.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons