Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Städfirma tror på ljus framtid

/
  • Kul på jobbet. Anne-Lee Roos trivs med sitt yrke och tycker att skatterabatten för hushållsnära tjänster är en bra idé.  Foto: Linnea Kallberg

Annons

Den 1 juli infördes skatterabatten för hushållsnära tjänster, då privatpersoner får dra av femtio procent av kostnaden vid till exempel städning, gräsklippning och barnpassning i nära anslutning till bostaden. Anne-Lee Roos driver städfirman RoosenRent sedan 2005 och är positiv till rabatten.

- Det är väldigt bra. Det gör yrket mer accepterat, att vem som helst har råd att köpa tjänsten och att svartjobben minskar.

Hon tycker inte att det bara är de som tidigare haft råd med städhjälp som nu tjänar på detta utan att fler får chansen till hjälp i hemmet.

- Jag tror på idén och att den kommer att gynna alla om den får växa.

Anne-Lee säger sig inte ha märkt av skattereduktionen än utan att det visar sig längre fram. Efterfrågan är stor året runt, det är lika fullt upp som vanligt och telefonen ringer men kunderna har faktiskt inte ställt så många frågor.

- De är pålästa när de ringer. Innan undrade en del om det går att göra avdraget direkt i kvittot från mig, det var luddigt i början.

Intresset för att anlita städhjälp ökar hela tiden och kundkretsen varierar, det är mestadels pensionärer och heltidsarbetande som hör av sig. Anledningarna till varför folk väljer städhjälp är olika, som sjukdom eller ont om tid. Tidsbristen är den största orsaken enligt Anne-Lee.

- Det handlar inte om att man inte vet hur man städar, utan att man vill lägga sin lediga tid på något annat.

Anne-Lee är en alltiallo som fixar det mesta i hemmet, allt från flyttstädning till att klippa gräsmattan. Vanligaste tjänsterna är vardagsstädning och fönsterputsning.

Undersökningar visar att det startas fler och fler städfirmor i landet. Konkurrensen är dock inget som oroar RoosenRents ende anställde.

- Jag är inte rädd för konkurrens. Jag har en fin relation med mina kunder och har deras förtroende. De byter nog inte då, säger Anne-Lee.

Städbranschen domineras än så länge av kvinnor men fältet jämnar ut sig mellan könen. Några kvinnoförnedrande kommentarer har Anne-Lee aldrig stött på och hon har ett inlägg i den pågående pigdebatten.

- Jag tycker inte om ordet piga, säger hon och rynkar på näsan. Jag känner mig inte som en piga, det är mitt arbete.

Mer läsning

Annons