Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparf Anders hyllades

/

Annons

Hyllningarna till den legendariske spelmannen framfördes i samband med Lerdals-stämman och Dalarnas spelmansförbunds årsmöte på hotell Lerdalshöjden i helgen.Man ville uppmärksamma honom för sina stora insatser

som spelman, violinist, pedagog och inspiratör.

När stadgarna för Rättviks spelmanslag skulle formuleras blev själva grunden för medlemsskapet "behovet av att vilja spela".

Sparf Anders idé, han var både initiativtagare och spelledare, var att den som inte var så duktig ändå inte skulle riskera att försvinna i mängden. Genom att den enskilde spelmannen skulle få öva skulle denne utvecklas och därmed skulle även helheten växa.

En annan åsikt som han har är att själva musiken är ett uttryck för människans inre universum. Ett uttalande som ifrågasattes starkt.

- Varje människa har ett inre liv som måste respekteras och han/hon måste få uttrycka det, förklarade Sparf Anders som var mycket glad över hyllningarna.

- Sparf Anders beskrev en gång Rättviks spelmanslag "som svåra att få i gång, men omöjliga att stoppa", berättade Per Gudmundsson och lokalen fylldes av skratt.

Rättviks spelmanslag kom att skapa den form för samspel som sedan dess försökt att efterliknas av andra spelmanslag i landet.

- Den kännetecknas av spel på gehör, utrymme för spontanitet och utåtriktad energi, förklarade Gudmundsson.

Kanske är det så att Sparf Anders grundläggande budskap är det som skapat förutsättningarna för landets rika musikliv och exportframgångarna. Hans budskap var nämligen tidigt att den avgörande förutsättningen för musik är människans behov - snarare än förmågan.

Sparf Anders har varit verksam som spelman och musiker, både inom klassisk folkmusik och folkmusik, långt över 80 års ålder. Han har även tilldelats Zorns guldmärke.

I dag är han 92 år gammal och bor på äldreboendet Enådal i Rättvik.

Mer läsning

Annons