Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjövillan invigd med Siljans bästa läge

/
  • Märkvärd rörd. Gudrun Johansson hälsade alla välkomna.  Foto: Christian Larsen
  • Eldkonstnär. Gyklaren Jan Wallner  Foto: Christian Larsen
  • Bandklippning. Från vänster: kommunalrådet Björn Guström, Therese Borssén, Cecilia Österlind och Gudrun Johansson.  Foto: Christian Larsen

Annons

Utanför har gräset har inte hunnit grott till sig än och när man kommer in i restaurantdelen på Sjövillan är det nästan så att man automatiskt sparkar av sig tofflorna. För där inne doftar det fräscht och nybyggt. Inget stekos har hunnit lagt sig än och alla attiraljer verkar rykande färska direkt från fabriken.

- Den här dagen är mycket speciell för mig och många andra, säger ägarinnan Gudrun Johansson.

Det märks att hon är rörd nästintill till tårar och blombuketterna kommer med jämna mellanrum från folk som vill önska lycka till.

- Jag har arrenderat ut Strandrestaurangen sedan 1994, och när den blev utdömd så att säga, så ville jag förverkliga en idé jag haft länge. Och det var att bygga någonting här, säger Gudrun.

Eftersom strandrestaurangen låg på icke planlagt område fanns inget att göra än att slå igen. Sorgligt förvisso, men tanken är nu här att erbjuda högklassig mat med en utsikt som inte kan mätas i pengar.

I slutet av januari tog man första spadtaget och resultatet har växt fram sakta men säkert under våren. En annan idé Gudrun funderade på var att från början bygga efter de gamla ritningarna på den nedbrunna Sjövillan. Men kostnaderna skulle då skjuta rakt upp i stratosfären, och idén lades åt sidan för att föda fram något annat.

Vädret var det inget fel på den här historiska lördagen. Terrassen som vätter mot Siljans strand var full med folk som ville vara med och göra den här invigningen minnesvärd.

Rättviks Lilla Spelmanslag började med ett antal låtar, samtidigt som en gycklare lekte farligt nära elden. Vid mikrofonen kunde man sedan höra en mycket rörd Gudrun Johansson hälsa alla välkomna följt av ett tal från Siljan Turisms VD, Cecilia Österlind. Kommunalrådet Björn Guström berättade om betydelsen för nyöppnade företag på orten och berättade en rolig anekdot om att någon sagt att kommunalråd bara klipper band.

- Ja, och det är bara för att det är så många som öppnar något nytt! förklarade Guström till publiken skratt.

Den traditionsenliga bandklippningen hjälptes till av Rättviks stjärnskott på alpinhimlen, nämligen Therese Borssén. Och tillsammans med Gudrun Johansson, Björn Guström och Cecilia Österlind klipptes bandet och därmed förklarades Sjövillan invigd år 2007.

Mer läsning

Annons