Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista chansen för kontroversiella Tolvåsspåret?

– Markägarnas rätt och intressen måste respekteras om Tolvåsspåret ska ha en framtid.
Det understryker Rättviksbackens Krister Karlsson när han nu – via dt – söker kontakt med markägare som är beredda att diskutera den kontroversiella frågan i hopp om att hitta en lösning.

Annons

Turerna – eller konflikterna – kring Tolvåsspåret har varit många och långa.

Samtidigt har skidspåret blivit allt kortare. Idag återstår bara ungefär 2,5 kilometer av det längdåkningsspår som en gång var närmare två mil långt.

– Det här kan vara sista möjligheten att överbrygga konflikterna och rädda ett längdåkningsspåpr på Tolvåsberget, säger Krister Karlsson.

– Utan att vi fastnar i det som varit kan jag väl säga att jag är övertygad om att det är markägarna och deras goda vilja som är avgörande för om vi ska ha ett skidspår i Tolvåsberget eller inte, säger Krister Karlsson.

Han tycker att värdet av ett centrumnära och snösäkert längdåkningsspår i Rättvik är så stort att han vill göra ytterligare ett försök att rädda Tolvåsspåret.

Krister Karlsson beskriver naturen på Tolvåsberget som trolsk, vacker och sevärd.

– Många vinterturister och näringsidkare i Rättvik efterlyser ett bra längdåkningsspår i vacker natur. Tolvåsspåret har varit och skulle åter kunna bli en stor tillgång för hela Rättvik. Men det förutsätter att vi nu och framöver visar respekt för dem som äger marken och brukar skogen, säger han.

Krister Karlsson vill förebygga motsättningar och konflikter genom att betona att hans initiativ syftar till att i första hand undersöka om det finns några förutsättningar för ett längre skidspår i området.

– Om några markägare är intresserade så skulle vi kunna diskutera hur och var ett spår ska dras. Min förhoppning är att vi kan hitta en dragning där ett klassiskt spår kan dras i huvudsak över exempelvis myrmarker, i rågångar och längs ledningsgator. Därmed skulle olägenheterna för skogsbruket minimeras, förklarar han.

Krister Karlsson hoppas på att bli kontaktad av markägare och andra som är beredda att ingå i en arbetsgrupp för att skissa på en plan för ett klassiskt längsåkningsspår i områdets

Efter att ha varit i kontakt med skidförbundet och intressenter som ordnat liknande spår på andra platser säger han sig "vara en lösning på spåret".

– Med hjälp av skriftliga överenskommelser om vad som får och inte får göras i bansträckningen, genom att ha ett klassiskt spår och inget brett skatespår, genom att reglera ersättningsfrågan – exempelvis intrångsersättning och fördelning av eventuella spåravgifter – samt genom en bra dialog borde vi kunna rädda Tolvåsspåret, anser Krister Karlsson.'

Han säger att ledningen för Rättviksbacken – som en av de kommersiella aktörerna – är beredd att under en inledning sponsra drift och marknadsföring.

Nu vill han ha kontakt med i första hand intresserade markägare för att bilda en arbetsgrupp som kan gå vidare med frågan och han räknar också med stöd av skidentusiasterna och turismnäringen.

– Just nu handlar det om att ena alla goda krafter, säger han – och uppmanar dem att kontakta honom.

Mer läsning