Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex kök får böta 70000 kronor

Annons

Det var år 2004 Arbetsmiljöverket, distrikt Falun gjorde inspektionerna i de sex kommunala köken. Köken som omfattades av inspektionen var Furudals, Boda, Vikarby och Rättviksskolan. Två servicehus ingick också i undersökningen, Orestrand och Enådal.

- I dessa kök fattades rutiner för den psykosociala skyddsronderna. När det gäller de här frågorna omfattas vi av arbetsmiljölagen och den måste vi naturligtvis följa, säger Anki Langer-Silfverin, arbetsmiljöinspektör, Arbetsmiljöverket Falun.

Brister i den fysiska miljön har åtgärdats, men Arbetsmiljöverket pekade på avsaknaden av upprättande av rutiner för psykosociala skyddsronder.

- Redan direkt efter inspektionen på plats går vi genom ärendet och de krav vi ställer. Det vanligaste är att detta blir åtgärdat. Innan ärendet går så långt som till vite och böter följer vi upp ärendet. Berörda ges tid att både svara och åtgärda bristerna.

- När vi kommer så långt och då är vi absolut vid vägs ände, vilket inträffar i undantagsfall att ärenden går vidare och det blir vite och böter. I detta fall handlar det om sex kök och på varje ställe omfattar bötesbeloppet 10 000 kronor. I ett fall omfattar beslutet två krav och bötesbeloppet blir i detta fall 20 000 kronor, säger Anki Langer-Silfverin.

Varför bristerna inte åtgärdades förklarar kostchef Solveig Bjuhr-Hedlund som en miss från hennes sida.

-Jag trodde det handlade om att följa upp den psykosociala arbetsmiljön rent praktiskt. Enkätundersökningar har gjorts på samtliga kök som jag har ansvar för. Den psykosociala arbetsmiljön är i huvdsak bra och sjukfrånvaron låg, vi arbetar med relationer och kommunikation och hur personalen mår trodde jag var viktigast.

Mer läsning

Annons