Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sågdammen får liv igen

/
  • Återställande av Sågdammen i Östanvik. Arbetare gör utsättningar och inmätningar på Sågdammen.
  • Återställning. Sågdammen i Östanvik byggs just nu upp på nytt.
  • Dammbygge. Orsa Besparingsskog återställer Sågdammen i Östanvik. På bild är jägmästare Rune Dehlén.

Annons

Det är markägarna, Orsa Besparingsskog, som står bakom dammprojektet. Orsa besparingsskogs jägmästare Rune Dehlén ser bygget som en skyldighet.

- Därför att dammen har rasat under tiden som vi har ägt den. Vi är skyldiga att återställa den till ursprungligt skick.

Att återuppbygga Sågdammen och vattenkraftverket har länge stått på Orsa Besparingsskogs planering, men inte kommit igång tidigare på grund av att den förra regeringen inte gav småskalig vattenkraft elcertikfikat. Då den borgerliga regringen tog över efter valet i höstas ändrades dock reglerna.

Nu pågår en utsättning och inmätning på dammen för att se var den och dess centrum ska ligga och var gjutningen av intagen till det framtida vattenkraftverket ska göras. I samband med dammbygget kommer man även att göra en badplats vid sidan om.

- Vi är glada att arbetet har kommit igång, säger Rune Dehlén.

I slutet av sommaren beräknas dammen vara färdig och till nästa sommar ska badplatsen vara klar att användas. Under hösten påbörjas projektet med vattenkraftverket genom tillståndsarbeten, bland annat om miljödom hos Stockholms tingsrätt.

Mer läsning

Annons