Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rovdjursattacken vid Nyberget upprör

/
  • Mytomspunnet djur. Hunden, Människans bästa vän, härstammar direkt från vargen.  Foto: Johan Lundahl

Annons

Lars Erik Kalles har över 50 års erfarenhet av både natur- och djurlivet i Siljansregionen. Han har länge och i många skrivelser debatterat i rovdjursfrågan, både i media och med Länsstyrelsen.

- Jag är väldigt kritisk till det sätt myndigheterna behandlar den här frågan. Det som har hänt på fäbodarna i sommar är skrämmande och ingen gör något åt det, säger Kalles.

Han ställer sig även kritisk till det sätt som fäbodbrukarna möts av från myndigheterna.

- Så här ska det inte gå till i Sverige på 2000-talet. När vi begärde skyddsjakt i Prästbodarna sa Länsstyrelsen i sitt yttrande till Naturvårdsverket att det var oklart vilket djur det var som hade attackerat djuren, säger Kalles.

Samtidigt begärdes skyddsjakt i västerdalarna. När man sedan efterlyste handlingarna om ärendet så sade ansvariga på Länsstyrelsen att några sådana inte fanns.

- Det måste finnas en oberoende utredning som tar hand om sådana här fall, fortsätter Kalles.

Han berättar att det även finns en enorm misstro mellan fäbodbrukarna och myndigheterna och att de som på uppdrag åker ut på fältet när en rovdjursattack inträffat inte bryr sig.

- De intresserar sig för djurspillning istället för de djur som fått sätta livet till, säger Kalles.

- Fäbodvallarna är ett enormt kulturarv. Men fortsätter det så här så kommer de garanterat försvinna. Något drastiskt måste ske, menar han.

En stor del av kritiken Kalles riktar mot myndigheter och politiker att de inte ska lämna fäbodbrukarna rakt upp och ner.

- Samtidigt är jag förundrad hur många attacker det ändå varit. Det kan inte vara något annat än varg eftersom det är det rovdjur som även jagar vintertid, säger Kalles.

- Nu måste det vara ett slut på lekstugan i skogarna. Det ska inte vara så att man är rädd när man är i naturen, fortsätter han.

I Dalarna är det, enligt Kalles, fyra till fem fäbodar som blivit drabbade av rovdjursangrepp.

- Fäbodbrukarna belastas både psykiskt och ekonomiskt. Och var finns Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, i den här frågan? frågar sig Lars Erik Kalles.

Mer läsning

Annons