Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättviks kommunpolis: Vi vill göra en trygg kommun ännu tryggare

Samverkansavtal mellan kommunen och polisen har länge funnits och fungerat väl i Rättvik. Nu har de båda parterna också, enligt polismyndighetens nya direktiv, upprättat medborgarlöften.
– Det är ett sätt för polisen att komma närmare medborgarna. Genom dialog kan medborgarna påverka vad de tycker polisen ska göra, det tycker jag är bra, säger lokalområdeschefen vid polisen, Rune Lindbom.

Annons

I fredags på Rättviks marknad undertecknade Rune Lindbom och kommunstyrelsens ordförande Annette Riesbeck (C) både det nya samverkansavtalet och medborgarlöftet.

I samverkansavtalet beskrivs fem identifierade fokusområden där Rättviks invånare känner otrygghet och där kommunen och polisen ska jobba med att förebygga brottslighet. Det handlar om att få bort en störande trafikmiljö på nätter och helger, eliminera ryktesspridning och otrygghet kring integrationsarbetet, ett drogförebyggande arbete, att bli bättre på att uppmärksamma våld i nära relation och kränkande behandling på internet, samt öka trivseln och tryggheten i samband med stora evenemang.

– Detta har vi kommit fram till under nio månaders arbete då jag och kommunen varit ute och träffat medborgare. Man kan säga att Rättvik är en trygg kommun och att vi med det här arbetet vill göra en trygg kommun ännu tryggare, berättar Anders Modén, kommunpolis i Rättvik.

Poliserna Rune Lindbom och Anders Modén, samt kommunstyrelsens ordförande Annette Riesbeck (C) träffade marknadsbesökare och kommuninvånare i samband med undertecknandet av samverkansavtal och medborgarlöfte. Här pratar de med paret Åsa och Staffan Hansson från Svärdsjö som alltid campar i Rättvik i samband med marknaden.

Av dessa identifierade otrygghetsområden handlar medborgarlöftet om att under en begränsad period lägga större resurser på ett av dem. Kommunen och polisen har tillsammans kommit överens om att lägga extra krut på trafikmiljön, kvällar och nätter under perioden 1 november–30 april.

Det invånarna upplyst kommunen och polisen om är problem med höga hastigheter på vissa vägavsnitt kring skolor samt däckbränning och hög musik på nätter och helger i bostadsområden.

Polisen lovar att öka sin närvaro genom utökade fordonskontroller, föra dialog med de bilburna grupper som rör sig i centrala Rättvik nattetid samt besöka skolor och informera om regler och attityder i trafiken.

Kommunen å sin sida lovar att genomföra trafikmätningar i syfte att ge underlag till polisen samt att göra en förändring i den lokala ordningsstagan och förbjuda högtalare som uppenbart stör den allmäna ordningen.

– Människor kanske tror att vi bara ska ut och göra trafikkontroller och tillrättavisa om du inte bytt däck vid rätt datum, men vårt fokus är mycket, mycket bredare än så. Många gånger har våra kontroller lett till husrannsakan där vi kunnat klara upp andra brott som i sin tur leder till ökad trygghet i samhället, säger Rune Lindbom.

Mer läsning

Annons