Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rattfyllerist hade 2,52 promille alkohol i blodet – körde på polisbil och somnade ståendes

En man från Rättviks kommun har dömts för flera brott i anslutning till en bilfärd i hemkommunen i somras. Mannen körde bil trots att han hade 2,52 promille alkohol i blodet.
Färden slutade med att han körde in i en polisbil och sedan somnade ståendes. Mannen erkänner samtliga brott.

Annons

En man från Rättviks kommun har dömts för flera brott i anslutning till en bilfärd. Mannen körde bil trots att han hade 2,52 promille alkohol i blodet. Färden slutade med att han körde in i en polisbil och sedan somnade ståendes.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Påskyndad VA-utbyggnad upprör bybor – "Plötsligt ska de bara börja gräva"

Lista: Spara pengar till semestern – här är 11 onödiga saker du slösar pengar på

Stor vinylguide och lista: Här är 16 eftertraktade skivor du faktiskt har en rimlig chans att hitta i förrådet

SÅ KÖPER DU PLUS

Den nu dömde mannen är i 30-årsåldern och bosatt i Rättviks kommun. Den 18 juni i fjol körde han bil i Rättviks kommun trots att han var väldigt berusad och efter färden hade 2,52 promille alkohol i blodet. Gränsen för grovt rattfylleri går vid 1,0 promille.

En polis har vittnat om att hon och en kollega fick samtal under natten om ett rattfylleri. De åkte till platsen, länsväg 301 utanför Furudal, och hittade bilen vid en gammal kiosk vid Kärvåsen. De försökte blockera vägen för bilen, som dock körde runt dem och i väg. Poliserna förföljde bilen till en vändplan vid kalkbruket vid Kärvåsen, där föraren backade in bilen mot ett släp.

När polisbilen ställde sig med fronten mot bilens front, med några decimeter mellan bilarna, körde mannen rakt in i polisbilen så att extraljusen, plastdetaljer i fronten samt registreringsskylten tog skada. Efter att den ena polisen slagit in rutan på mannens bil och tagit ut honom konstaterade de att han var väldigt berusad. När mannen hade belagts med handfängsel så somnade han ståendes.

Mannen själv har berättat att han tog bilen trots att han var berusad. Hans berättelse om händelseförloppet stämmer överens med polisens vittnesmål. Enligt mannen brydde han sig inte om vad som hände. Han tyckte att det gick bra att köra. I mannens bil hittades en kniv, som mannen uppgav att han brukade använda till sin matlåda.

Mannen har erkänt samtliga brott, men tillagt att knivinnehavet varit av oaktsamhet.

Ett par veckor senare, den 8 juli i fjol, befann sig mannen på polisstationen i Mora och hade då 10 gram cannabis, som är narkotikaklassat, på sig. Mannen erkänner brott men har uppgett att han inte minns händelsen, men att han inte ifrågasätter att det var hans cannabis.

Mora tingsrätt dömer mannen för grovt rattfylleri, skadegörelse, ringa narkotikabrott och brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål. Han döms till skyddstillsyn med 60 timmars samhällstjänst.

Tingsrätten påpekar i sin dom att om fängelse hade valts som påföljd så hade mannen dömts till två månaders fängelse. Mannen ska även betala 800 kronor till Brottsofferfonden samt stå för kostnaderna för blodanalys, vilket uppgår till 280 kronor.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Mer läsning

Annons