Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisman döms för att ha orsakat trafikolycka – var dock inte vårdslös anser tingsrätten

Polisbilen körde in i en personbil bakifrån. Två personer skadades allvarligt i trafikolyckan som inträffade i höjd med Ickholmen i Rättviks kommun i februari i fjol.
Nu döms föraren av polisbilen för vållande till kroppsskada. Däremot frikänns han från misstankarna om vårdslöshet i trafik.

Annons
Polisbilen körde in i en personbil bakifrån. Två personer skadades allvarligt i trafikolyckan som inträffade i höjd med Ickholmen i Rättviks kommun i februari i fjol. Nu döms föraren av polisbilen för vållande till kroppsskada.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Välstädat efter 100 000 marknadsbesökare: "Funktionärerna är fantastiska"

Bilverkstaden blev till mysig djungelbistro i Vikarbyn – "Vad som helst kan hända"

Här stiger vattnet mot rekord – se de unika tv-bilderna från luften

SÅ KÖPER DU PLUS

Den 13 februari i fjol inträffade en trafikolycka på riksväg 70 i höjd med Ickholmen i Rättviks kommun. En polisbil körde in i en annan bil. Tre personer fördes till sjukhus efter olyckan.

I december i fjol åtalades föraren av polisbilen, en polisman i 60-årsåldern. Han åtalades misstänkt för vårdslöshet i trafik samt för vållande till kroppsskada. Nu har Mora tingsrätt tagit upp ärendet.

Tingsrätten konstaterar följande: Den aktuella dagen var polisbilen på väg från Mora mot Rättvik. På riksvägen hade en bil fått stopp och ett par andra bilar hade därför stannat till. Det fanns även en lastbil på platsen, som hade svårt att komma förbi. Polisbilen körde in i den sista bilen bakifrån. De båda personerna i den bilen skadades allvarligt. Flera vittnen fanns på platsen och såg olyckan.

Här ovanför kan du se en repris av vår livesändning från olycksplatsen.

Polismannen själv har berättat att han inte minns något av själva olyckan. Den första minnesbilden är från ett polisbilen satt i en snödriva. Det sista han minns före olyckan är att han såg en lastbil på platsen men att han inte såg några stillastående bilar. Han upplever inte att han påverkades av solen eller någon annan yttre omständighet. Han har förnekat brott när det gäller vårdslöshet i trafik men vidgått att det blev en kollision som gjorde att de två personerna skadades.

Mora tingsrätt anser att utredningen visar att mannen har orsakat olyckan och därmed även kroppsskadorna på personerna i personbilen. Därför döms mannen för vållande till kroppsskada. Däremot anser tingsrätten att det inte är bevisat att mannen varit vårdslös i sin körning och han frikänns därför från misstankarna om vårdslöshet i trafik.

Mora tingsrätt dömer mannen till att betala 70 dagsböter à 300 kronor, sammanlagt 21 000 kronor. Dessutom ska han betala 800 kronor till Brottsofferfonden samt stå för 20 000 kronor av kostnaderna för sin försvarare.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Mer läsning