Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PLUS: Det går utför med stil för Rättviks unga och nyanlända

De ramlade in – och ramlade omkull.
Friluftsfrämjandets helhelg med bland annat prova på-utförsåkning för nyanlända blev både välbesökt och lyckad.
– Och nybörjarna var väldigt läraktiga, berömmer Friluftsfrämjandets Kristina Haag Larsen.

Annons

Skidskoleavslutning med massor av duktiga utförsåkare.

Under den gångna helgen var det avslutning för Friluftsfrämjandets skidskola i Rättviksbacken. Ungefär 55 barn och ungdomar har – indelade i fyra grupper efter förkunskaper – blivit bättre utförsåkare.

– Några hade aldrig tidigare stått å skidor, men de lärde sig snabbt att hantera liften och kunde på avslutningsdagen ta sig nedför barnbacken, berättar Kristina Haag Larsen och säger att det är en fröjd att se när barnen kommer underfund med "hur de tar ut svängarna".

Ledaren Johan  Rosengren på toppen av Rättviksbacken tillsammans med eleverna i skidskolans svarta grupp.

I samband med utvärderingen av förra årets skidskola väckte en av ledarna tanken på att ordna en prova på-dag för nyanlända och asylsökande barn.

Inför lördagen gick främjandet ut och utlovade gratis lån av utrustning, gratis liftkort och instruktioner för de som ville testa skidåkning utför.

– Vi vände oss i första hand till unga mellan 6 och 14 år, men hälften av de 45 som kom var mellan 14 och 19 år. Många hade inte stått och i något fall inte ens sett slalomskidor tidigare.

– En rolig dag, tyckte sexårigeYahia, som skaffat sig en egen skidutrustning för att kunna fortsätta åka utför.

Kristina Haag Larsen berättar att de nyanlända och asylsökande gick från centrala Rättvik och upp till backen, att de var mycket förväntansfulla och att de var lyckliga sedan de – efter en och annan "snabb markkänning" – skidat utför backen.

– En handfull valde att hålla till i barnbacken, men de flesta testade stora backen och alla var nöjda och några frågade till och med om de fick komma tillbaka nästa vinter.

De

Under söndagen ordnade främjandet "prova på" för alla kommuninvånare och ett 20-tal mötte upp.

– En mycket lyckad satsning som vi säkert utvecklar till nästa säsong. Vi fick också ta emot önskemål om en vuxenskidskola och nu försöker vi omgående ordna en sådan, berättar Kristina Haag Larsen och berömmer Friluftsfrämjandets skidledare för deras ideella insatser.

De nyanlända och asylsökande barnen och ungdomarna var också mycket nöjda med ledarna och med den för dem nya och äventyrliga aktiviteten. Flera av dem hade gärna åkt skidor ända ner till Rättviks centrum.

Mer läsning

Annons