Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påminnelse - två år efter fakturan

/
  • Ove Pettersson fortsätter att bestrida avloppsavgiften och ärendet har gått vidare till Europadomstolen. Under tiden får han betala avgifter för sophämtning och kommunalt avlopp. Senast kom fakturor från 2010. Konstigt tycker Ove att påminnelsen inte kom för två år sedan eller gått till Inkasso.

Nästan två år efter räkningen kom en påminnelse att betala den, till Ove Pettersson i Nedre Gärdsjö.
-Det är en stilla påminnelse och en chans för honom att betala de borttappade fakturorna, säger VA-chefen vid Dala Vatten och Avfall AB Olle Bergfors.

Annons

-Jag har inte tappat bort några fakturor och jag har inte hört av mig till Dala Vatten och Avfall om något sådant. Om jag hade missat att betala fakturorna så borde jag fått en påminnelse, då, för snart två år sedan, säger Ove Pettersson.

Ove flyttade till Nedre Gärdsjö 2005. År 2007 kom den första fakturan för kommunalt avlopp. Ove ifrågasatt fakturorna för kommunalt avlopp. Han vill inte betala för något han inte har och han anser att det går att elva enkelt med utedass.

Fakturorna fortsatte att komma och Ove fortsatte att motsätta sig varför han skulle betala för kommunalt avlopp när han inte använder det.

-Jag ska betala solidariskt med övriga bybor, sa dåvarande kommunalrådet Inge Östlund C. Och det har jag gjort också. Jag betalar fakturorna och om jag missat någon borde påminnelsen ha kommit betydligt tidigare eller gått till Inkasso, säger Ove Pettersson.

Ove samlar alla fakturor i pärmar, men just de tre från 2010 som påminnelsen gäller är borta.

-Jag har letat men hittar dem inte.

-Jag har advokathjälp som ska hjälpa mig att kontrollera varför jag fått påminnelse på så gamla fakturor. Det gäller tre fakturor som totalt omfattar 3 393 kronor.

Enligt Mikael Fändrik, ekonomichef vid Dala Vatten och Avfall AB skickar företaget ut påminnelse och om inte räkningen betalas går räkningen till Inkasso. Hur lång tid det är mellan påminnelse och Inkasso kan inte Mikael Fändrik säga.

-Det handlar om ett antal dagar och det beror bland annat på hur kalenderåret ser ut med helger och helgdagar, säger han.

-Varför Dala Vatten och Avfall gjorde ett undantag, varför ärendet inte gick till Inkasso, vet jag inte säger Ove Pettersson.

Gundproblemet i situationen är att Ove Petersson anser att en person inte ska tvingas betala avgifter för något som vederbörande inte nyttjar.

-Mitt ärende har gått genom alla rättsliga instanser, men enligt VA-nämndens dom från 2008 är jag skyldig att betala. Anslutningsavgiften betalade förre ägaren, men fastigheten kopplades inte in på det kommunala avloppsnätet.

Hans ärende är för närvarande i Europadomstolen.

-Det är en sista möjlighet att få saken, som jag ser det är ett brott mot mänskliga rättigheter. Jag anser att man har rätt att få leva som man vill, enkelt med utedass, man har rätt att inte koppla in ett kommunalt avlopp och inte tvingas betala för sådant men inte har.

Ove betalar även sophämtningsavgift, men han har inget avfall.

-Soptunnorna är tomma. Det finns aldrig något att tömma, säger Ove.

Mer läsning

Annons