Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oreveckan inleddes med båtsöndag

/
  • Spelmän. Det bjöds på vacker musik vid sockenstugan av flera spelmän. Regnet gjorde dock att de fick söka skydd under ett tak.  Foto: Göran Persson
  • Mot kyrkan. Deltagarna under gårdagens båtsöndag tågade gemensamt till kyrkan. I Ore kyrka hölls det gudstjänst och efteråt bjöds det på kyrkkaffe.  Foto: Göran Persson

Annons

I år var dock vattnet så pass lågt vid prästgårdsbryggan, intill Ore kyrka, att bara en båt anlände. I båten färdades Jan-Erik Svarfvar och Zerny Svarfvar, samt Karl-Gunnar Hedberg.

- Det brukar vara ett tiotal båtar som kommer hit annars, berättade Karl-Gunnar Hedberg.

Det var dock mycket folk som samlats vid bryggan och vid sockenstugan fick de lyssna på musik. Därefter tågade man gemensamt till kyrkan för gudstjänst. Efter gudstjänsten bjöds det på kyrkkaffe.

Som vanligt bjuds det på ett välfyllt program under Oreveckan.

I dag ska det exempelvis både bakas och säljas tunnbröd i Östanviks bygdegårds bagarstuga. Under dagen är det även öppet hus hos växthuset Oreodlat i Östanvik. Klockan 12.00 öppnar hantverksutställningen i Näsets bystuga och då kommer även Mariannes trio att spela.

I morgon blir det kursstart i tvåändsstickning i Näsets bystuga och kursen pågår till fredagen. Det bjuds även på familjedag vid Dalfors bygdegård med start klockan 11.00. Då blir det bland annat spelmän, försäljning av hantverk och kaffeservering vid "Forslundska huset". Som vanligt blir det naturligtvis även servering av glödstekt sill. På kvällen blir det musikcafé på Bröverksta'n. Det blir Irländsk folkmusik som spelas av tremanna bandet "Madame Neruda" från Sandviken.

Gunnar Alming är ny projektledare för Oreveckan i år. En nyhet under veckan är den vedeldade bilen som ska starta en 520 mil lång resa från Furudal på lördag.

- Det är en vedeldad bil från Sunnanhed. Det är en gammal gengasbil, av märket Volvo, som man byggt om och ska starta med från Näcken. Sedan ska man köra till södra och norra Sverige. Det är en ombyggd Volvo 142 deluxe som ska kunna köra i 90 kilometer i timmen. Man har vedupplag på sträckan och har även en släpkärra med ved med sig, berättar Gunnar Alming.

- Det blir även en stor konsert i Ore kyrka med Orelåtar på fredag den 13 juli. Konserten startar klockan 19.00 och det är förköp på biljetter, berättar han.

På onsdag bjuds det bland annat på marknad i centrala Furudal och öppet hus hos konstsmeden Matts Fällman i smedjan på Furudals bruk.

På torsdag blir det hantverksdag på Gammelstan i Norrboda. På fredag är det familjedag i Oreparken och på lördagen är det endurotävlingen "Lömingrundan".

Detta är bara några exempel ur programmet. Det går att se hela programmet på www.ore.w.se. Program finns även att hämta på turistbyråerna i Furudal och Rättvik.

Oreveckan är ett samarrangemang mellan byarna i trakten och olika föreningar. Veckan samordnas av den ideella föreningen Oregruppen.

Fotnot: Läs mer om det spännande projektet med gengasbilen på www.vedbil.se

Mer läsning

Annons