Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ores 400-årsjubileum firas

/
  • Firar med musik. Från vänster: Ola Bäckström, Börje Sommar, Jan Marbenius och Mikael Gustavsson.

Annons

För 400 år sedan grundades Ore församling. Tidigare var dåvarande Ore socken en del av Orsas församling, men 1607 fick Ore sitt eget pastorat med kyrkoherde. Nu ska jubileet firas.

För ett par år sedan framförde Ores och Rättviks spelmanslag Orelåtar i Ore Kyrka. Konserten var mycket uppskattad och lagom till församlingens stora firande är det dags igen.

- Men den här gången blir det ett handplock av trettio etablerade spelmän från Orsa, Rättvik och Ore. Gräddan av spelmän, berättar konsertarrangören och Orespelmannen Börje Sommar.

Den 13 juli kommer kända namn som Säbb-Anders från Rättvik, Orebördige Ola Bäckström och Leif Göras och Perra Moraeus från Orsa att uppträda i Ore Kyrka.

- Det är speciellt med så många kunniga namn samtidigt. Det är sällan de samlas tillsammans på det sättet, säger Mikael Gustavsson.

Precis som förra gången är det Orelåtar som står på repertoaren.

- De är melodiösa och har inslag av vemod. Äldre tonspråk har mer moll, säger spelman Ola Bäckström från Folkmusikens hus.

- Moll går känslomässigt snabbt in i hjärtat, fortsätter Börje Sommar.

Med sina 1100 medlemmar är Ore församling en av de minsta. Ore kyrka har plats för de flesta.

- Enligt kyrkobeskrivningen ska det gå in tusen personer, berättar Ore församlings kyrkoherde Jan Marbenius.

Och platserna verkar fyllas.

- Intresset har varit stort trots att vi inte släppt biljetterna än. Man har fått lov att göra kölistor, säger Börje Sommar.

Firandet forsätter med ännu en musikalisk höjdpunkt. Ore Kyrkas orgel fyller 50 i år och organisten Jonas Lundblad kommer den 25 juli att framföra ett stycke skrivet av Axel Haubreus från orgelpremiären 1957.

Ore församling har mycket att fira.

Mer läsning

Annons