Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklart om satsning på sim- och bollhall

Annons

Tidigare i år gav kommunledningen i uppdrag till kommunledningskontoret att räkna på kapital- och driftskostnader för den föreslagna sim- och bollhallen. Ekonomichef Sven Kanth har räknat fram kostnaderna, med simhallsgruppens hela förslag som grund. Projektet som omfattar simhall, bollhall, gym och spa och beräknas kosta totalt 110 miljoner kronor. Pengarna till satsningen ska lånas av kommunen.

Under tisdagen presenterades den ekonomiska analysen för kommunstyrelsens arbetsutskott:

* Det genomsnittliga kapitalkostnaden för en 25-meters simhall hamnar på 4,1 miljoner kronor, per år under 20 år.

* En bollhall med fullstora handbollsmått kostar 1,8 miljoner kronor per år under samma tidsperiod.

* Ett gym 615 000 kronor.

* Ett Spa 957 000 kronor.

* Totalt omfattar hela det föreslagna projektet 7,5 miljoner per år - under 20 år.

- Och detta är bara en ren kallhyra. Driftkostnaden för enbart simhallen kostar två miljoner per år. Det inkluderar kostnader för personal, värme och annat - minus de intäkter som kommer in, säger Jonny Jones.

Kommunledningen tycker instinktivt att kostnaderna är för höga.

- Nu måste vi se över hur mycket av detta som vi har råd med. Min bedömning är att vi måste ned mot en kapitalkostnad på cirka fem miljoner per år. Det är en nivå som vi kan satsa utan att urholka den kommunala servicen. Vi ska genomföra det här, men inte till priset av att det ger sämre kvalitet inom exempelvis äldrevård och skola, säger Jonny Jones.

Under våren och sommaren ska partierna ta ställning till hur de vill lösa situationen.

- Nu måste vi politiskt prioritera vad vi vill. Sedan får vi i höst ta de politiska beslut som behövs. Vi får svårt att sätta spaden i jorden redan i år som vi tidigare hoppats. Men beslut om hur vi ska göra bör komma i år. Vi tar in detta i budgetarbetet för nästa år, säger Jonny Jones.

De höga kostnaderna öppnar för Folkets Hus och Enåbadet som tidigare efterlyst ett samarbete med kommunen. De vill att kommunen bygger om Enåbadets utomhusbad till ett inomhusbad.

- Vi utesluter inget. Vi får inte stirra oss blinda på en enda lösning, säger kommunalrådet Hans Jonsson.

- En sak är säker. Om vi inte lyckas genomföra en satsning nu så kommer vi aldrig att göra det. Kommunen har aldrig haft så bra finanser, säger Jonny Jones.

Mer läsning

Annons