Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya pilgrimsfalkar utplanterade i Rättvik

/
  • Nöjd. Naturskyddsföreningen ansvarar för utplanteringen av pilgrimsfalkar. Ordförande in Rättvik är Christer Larsen.
  • Bur. Under den första veckan sitter falkarna inlåsta - för att präglas på området. de matas genom ett matningsrör. Fåglarna matas tills de flyttar söderut i september.
  • Flygakrobater. Pilgrimsfalken är en flygakrobat och kan dyka i hastigheter över 250 km/h.
  • Utplanterad. Två pilgrimsfalkar har planterats ut i Rättvik. Här en av dem.  Foto: Christer Larsen

Annons

Naturskyddsföreningen har sedan 1972 bedrivit Projekt pilgrimsfalk. Då var arten nära utrotning i Sverige på grund av bekämpningsmedlet DDT och miljöförstöring. Målet har från start varit att rädda den hotade arten. År 2002 sattes de första fågelungarna ut i Rättvik.

- Det finns en stam av pilgrimsfalk i södra Sverige - och en annan i norra Sverige. Tanken med utplaceringarna i Mellansverige är att binda ihop de två stammarna. I år har ungar satts ut i Borlänge, Örebro och Rättvik, säger Christer Larsson - ordförande i naturskyddsföreningen i Rättvik.

Pilgrimsfalkungarna kläcks och föds upp vid Nordens Ark i Lysekil. Under söndagen kom djurparkens personal med de två nya ungar, kallade CC och Z7, till Rättvik. Tidigare i sommar har tre ungar planterats ut i Dalarna, då i Borlänge.

- Ungarna placeras i en bur under den första veckan för att på så sätt prägla dem på området. Ungarna matas och ses till av föreningens medlemmar. Vi är totalt 18 personer i Rättvik som är praktiskt engagerade i arbetet, säger Larsen.

Efter en vecka ska burarna öppnas på vid gavel.

- Då ska de lära sig flyga och jaga på egen hand. Vi fortsätter att se till dem och lägga ut mat så länge de är kvar i Sverige. De kan vara borta i dagar för att sedan återvända och äta, säger Larsen.

Under de fem åren har nära 20 ungar passerat utplanteringsburen i Rättvik.

I september flyttar pilgrimsfalkarna minst 100 mil söderut.

Om en dryg månad ska de två Rättviksungarna göra samma långa resa.

- En tuff resa. Det är också otroligt viktigt att de hittar en bra övervintringsplats. Förhoppningsvis återvänder de hit nästa år för att häcka, säger Christer Larsen.

Mer läsning

Annons