Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya parkerings bestämmelser i centrum

/

Annons

Förslaget innebär bland annat att det är slut på gratisparkeringar för boende i centrum som valt att stå på en parkeringsplats, istället för att betala egen plats.

Det var samhällsbyggnadsenheten som lade fram förslaget efter att ha utrett ärendet. Vid det senaste mötet som kommunstyrelsens allmänna utskott hade klubbades förslaget igenom.

En parkeringsskiva ska införas på de aktuella parkeringsplatserna för att bestämmelserna ska efterlevas. Skivorna ska kunna hämtas gratis i ortens affärer.

Genom dessa åtgärder beräknas varje parkeringsruta i centrum omsätta mellan tre och fyra fordon per timme. Detta ska underlätta korta besök till exempelvis bank, apotek och försäkringskassa.

- Till en början kommer de som parkerar fel bara att få en informationslapp på rutan. Vi ska försöka hjälpa folk att lära sig de nya reglerna, säger kommunalrådet Jonny Jones (c).

Han pekar på att det ibland är problem att få parkeringsplats, trots att det finns väldigt många parkeringsplatser i centrum.

Förslaget innebär att det införs 30 minuters parkering på:

  • Ågatans norra del från Storgatan till Annikas väg.
  • Knihsgatans södra del från Storgatan till Annikas väg.
  • Knihsgatans norra del från Storgatan till Annikas väg.
  • Vasagatans södra del från Storgatan till Vasagatan 8.
  • Parkeringen på gatan framför Bankhuset.
  • Järnvägsgatan framför Församlingshemmet.

Vissa andra gator får två och fyra timmars parkeringstid. Enligt förslaget får bilister bara parkera i åtta timmar på parkeringen vid Nordahls väg.

Dessutom föreslår samhällsbyggnadsenheten att parkeringsböterna höjs från dagens 150 kronor till 300 kronor. På parkeringsplatser för handikappade föreslås en felparkering kosta 500 kronor, att jämföra med dagens bötesbelopp på 150 kronor. Vidare föreslår nämnden att kommunen ska ansvara för parkeringsövervakningen i centrum. Kommunstyrelsens allmänna utskott föreslår att kommunfullmäktige tar ett beslut enligt samhällsbyggnadsenhetens förslag kring böter och parkeringsövervakning.

Mer läsning

Annons