Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny kulturförening bildad

/
  • Initiativtagare. Josef Erdem är en av initiativtagarna till att den nya kulturföreningen Kurdiska Alvetiska föreningen bildades. Han är ersättare i den interimsstyrelse som bildades den 19 februari i år i Rättvik. Han är även ordförande i kurdiska föreningen i Borlänge.

Annons

Josef Erdem är en av initiativtagarna till att föreningen bildades. Han är ersättare i den interimsstyrelse som bildades den 19 februari i år i Rättvik. Han är även ordförande i kurdiska föreningen i Borlänge.

- Det finns ett behov av att träffa varandra och ha lite högtider. Det finns medlemmar bland annat i Mora, Rättvik, Malung, Falun och Borlänge, berättar Josef Erdem.

Under gårdagseftermiddagen hölls ett årsmöte och då bildades föreningen officiellt. Deltagare från hela Dalarna väntades till mötet.

Aleviten är muslim men det är en gren som bejakar kultur och inte använder sig av sharia-lagar. De flesta av Aleviterna bor i Turkiet.

Slår man upp ordet i den fria encyklopedion är begreppet Alevism förklarat som en komplicerad religion och att den i Sverige presenteras som en kulturrörelse. Enligt de troende själva så är dock den kulturella identiteten aldrig tillräcklig som enda vägvisare i livet och de betonar själva att Alevismen är en religion.

Både musiken, muntliga dikter och sånger har alltid haft en viktig roll inom Alevismen. Uppskattningar gör gällande att det finns över 20 miljoner Aleviter i Turkiet.

Mer läsning

Annons