Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu avslutas folkhälsoveckan

/
  • Ny folkhälsoplanerare och alkohol-och drogsamordnare i Rättviks kommun, Iréne Sturve.  Foto: Stina Rapp
  • Ett av många program inom Folkhälsoveckan i Rättvik, Lisbeth Andersson Granström från ABF leder en Qigong grupp i samlingssalen på Enådal.  Foto: Katarina Cham

Annons

Folkhälsoplanerare Iréne Sturve och ordförande i Folkhälsorådet kommunalråd Inge Östlund (C) började diskutera Folkhälsoveckan i början av året och den direkt planeringen startade i maj, men det var först efter sommaren det stora intresset vaknade bland kommunens föreningar.

-Det blev en ketchupeffekt och vi har haft oerhört många medarrangörer, cirka 20 föreningar och företag. Friluftsfrämjandet, Rättviks Ridklubb och IK Jarl är bara några av alla de som erbjudit allmänheten olika aktiviteter under veckan, berättar Iréne Sturve.

Från invigningen lördagen den fjärde september har mängder av programpunkter genomförts, bowling, vandringar och promenader, gymnastik, träning för äldre, line-dance, golf och medeltida dans, judo och magdans.

-Folkhälsoveckan är helt nytt för Rättvik och därför är jag så glad och nöjd att så många deltagit och engagerat sig, säger Iréne. Arrangemanget fick ett enormt positivt mottagade och nästa år vecka 36 blir det en ny Folkhälsovecka, det lovade Inge Östlund redan under invigningen.

Folkhälsoplaneraren själv har bara arbetat i kommunen sedan i januari och hon upplever att det är mycket lätt att genomföra idéer. Det råder politiskt enighet i det lokala Folkhälsorådet och det gör folkhälsoarbetet lätt.

-Vi fortsätter med fler projekt bland annat utvecklar vi arbetet med "Varannan vatten" som syftar till att minska berusningsdrickandet. Vi arbetar med ökad fysisk aktivitet och med att minska användningen alkohol, tobak och narkotika. Det är exempel på några av flera projekt.

För Folkhälsoveckan avsatte Kommunstyrelsen 25.000 kronor. Pengarna används framför allt till annonsering.

-Det gäller att nå ut till så många som möjligt och jag tycker gensvaret varit över alla mina förväntningar, säger Iréne Sturve.

Fakta: Iréne Sturve

Yrke: Folkhälsoplanerare och alkohol-och drogsamordnare i Rättvik kommun. Yoga-och gymnastikinstruktör.

Bor: Falun.

Familj: Tre barn, tre barnbarn.

Ålder: 59 år.

Intessen: Att njuta, ha roligt, ha kul i livet, social samvaro.

Mer läsning

Annons