Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu återvänder pianisten Henrik Berg till Rättvik och börjar jobba som kantor

Pianisten och organisten Henrik Berg, 36, flyttar hem till Rättvik och till en tjänst som kantor i Rättviks församling.

Annons
Henrik Berg går från tillvaron som frilansande pianist i Hamburg till fast anställd kantor i Rättvik.

Henrik Berg utexaminerades från Musikkonservatoriet i Falun 2001 och vidareutbildade sig därefter i tre år på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och fyra år på Edsberg med lärare som Stefan Bergsten och Mats Gidlund.

Berg gjorde sin diplomkonsert med Radiosymfonikerna och spelade då Ravels G-durkonsert för piano och orkester.

På senare år har Berg sökt etablera sig som frilansande pianist i Hamburg, men han har också haft vikariat som kyrkomusiker, bland annat i Västerås och i Norska sjömanskyrkan i just Hamburg.

- Det är en utmaning att jobba som pianist i Tyskland. Det finns jobb som repetitör på operahusen, men jag ville inte välja det spåret, säger Berg, som kommer att flytta in i ett tomt hus på gården hemma i Rättvik.

Berg nådde en konstnärlig framgång i Falun i lördags, när han efter åtta veckors repetitioner tog sig an Chopins andra pianokonsert. Den pianist som först var kontrakterad lämnade återbud.

- Det var tufft eftersom jag rest fram och tillbaka mellan Rättvik och Hamburg de här veckorna. Men häromdagen kände jag att jag kunde verket tillräckligt väl för att lägga noterna åt sidan och spela utantill.

Henrik Berg har alltid spelat mycket orgel och ser fram emot att tjänsten i Rättviks församling innehåller en hel del framträdanden som organist.

Efter stora applåder från publiken i Falun i lördags bjöd Berg den på extranumret Till våren av Grieg, vilket DT fått tillåtelse att återge här nedan:

Mer läsning