Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nostagisk filmkväll i Kulturhuset

/
  • Filmtajm. Örjan Hamrin, Pers Göran Olsson och Märta Kallur bjuder in till en filmkväll i Kulturhuset i nostalgins tecken. Foto: Mats Laggar

Annons

För en vecka sedan inbjöd Kulturhuset, Dalarnas museum och hembygdsförbundets Dalafilmprojekt allmänheten att visa upp eventuella privata dokumentärfilmer från Rättvik. Ett tiotal filmare hörsammade kallelsen.

- Det vi fick se var en rad unika filmer av ett tiotal filmare. Bland annat kom Mårtespojkarna Evert och Gunnar Danielsson med en dokumentär om byn Östbjörka mellan åren 1950 till 1970. Den visar vi upp på torsdag, säger Olsson.

I övrigt visas Rättviksfilmen 1959-1964 av Acke Björklund, Vikarbysågen 1976 av Gottfrid och Örjan Svedberg - och filmen Rättvikstextil från slutet av 1940-talet av Hans Andersson.

- Filmerna är av bästa kvalitet. Vi kan se alla Rättviks smultronställen hur de såg ut på den tiden. Filmerna är sällan visade och håller därför en kvalitet som om de var filmade i går, säger han.

Arrangörerna tror på en lyckad kväll.

- Det brukar alltid bli fullsatt när vi visar gamla filmer i Dalarna. Nu har vi nytt unikt material. Det blir garanterat en storpublik. Och så är det gratis, säger Pers Göran Olsson.

Mer läsning

Annons