Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nazistpåhopp på familjen Kallur utreds inte

"Kallurs pedofilvurmande flagga uppbränd" – så stod att läsa på sajten Nordfront efter den uppmärksammade incidenten utanför familjens sommarhus i Rättvik i början av april i år. Artikeln ledde till en anmälan till hets mot folkgrupp, men nu står det klart att påhoppet inte kommer att utredas.

Annons

Läs även: Familjen Kallurs hus i Rättvik utsatt för attack: "Är skärrad"

Läs även: Bekräftat: Nazister bakom attacken mot Kallurs familj

Faksimilen är från Nordfronts hemsida. De publicerade bilden på den brinnande regnbågsflaggan som stals från familjen Kallurs tomt.

I början av april i år stals en prideflagga från familjen Kallurs hus i Rättvik. De misstänkta tidigt att det var en hbtq-fientlig aktion då de berättade att de sett klistermärken från nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) i området.

Och det dröje inte länge förrän misstankarna bekräftades. Kort därefter publicerades nämligen en bild på den brinnande flaggan på NMR:s hemsida Nordfront tillsammans med texten "Kallurs pedofilvurmande flagga uppbränd".

Artikeln resulterade i att polisen gjorde en anmälan om hets mot folkgrupp. Nu har Justitiekanslern dock beslutat att någon förundersökning inte kommer att inledas. Beslutet motiveras med att en fällande dom inte förväntas.

Justitiekanslern skriver i beslutet att texten i artikeln "måste anses ge uttryck för missaktning med anspelning på sexuell läggning" men konstaterar samtidigt att "alla nedsättande uttalanden är emellertid inte straffbara".

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons